Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Obývací pokoj / foto: Canva

Ukážeme vám, kam se hodí různá stropní svítidla

Zařizujete si nový domov? Potom nezapomeňte na vhodně zvolená svítidla. To platí také při rekonstrukci. Neomezujte se a vytvořte si moderní osvětlení současnosti. Rozmístění světel ve starém domě už dávno neodpovídá dnešním standardům, a to zpravidla, i pokud je dům relativně mladý.

Dobré je na osvětlení myslet už na úrovni projektu výstavby nebo rekonstrukce. To potvrzuje i Ing. Bára Baštová z Interiérové laboratořeDůležité je zaměřit se na správné umístění a sílu osvětlení, a to již ve fázi návrhu. U svítidel samotných pak musíme uvážit jejich velikost, intenzitu, možnost regulace, teplotu a účel.”

Hlavní zásada interiérového osvětlení

Jednou z hlavních zásad moderního LED osvětlení interiéru je kombinace centrálního a vedlejšího osvětlení. Centrální osvětlení osvětluje celý prostor a může být řešeno například pomocí LED panelů. Většina starších nemovitostí má pouze centrální osvětlení. Dnes se ale s oblibou využívá také takzvané vedlejší osvětlení, které má především dekorativní až relaxační charakter. Moderní osvětlení se bez vedlejšího typu osvětlení neobejde.

Výhody moderního LED osvětlení

Dnešní moderní stropní svítidla nejsou pouze funkční, ale také designová a celkově spolu s vhodně zvolenou chromatičností vytvářejí celkovou atmosféru vašeho domova. Moderní LED osvětlení je na rozdíl od starých zářivek také velmi úsporné a má delší životnost. Navíc vám umožňuje snadno měnit barvu světla, jeho chromatičnost, intenzitu a další vlastnosti. Jak tedy na vhodné rozmístění LED interiérového osvětlení?

Osvětlení obývacího pokoje

Místem, kde se nejčastěji kombinuje centrální a vedlejší osvětlení, je právě obývací pokoj. Zatímco hlavní osvětlení, například ve formě moderních LED panelů slouží jako dostatečné osvětlení pro posezení s rodinou nebo přáteli, vedlejší dekorativní osvětlení vytvoří lehkou až intimní atmosféru, která je vhodná například k podvečernímu odpočinku u dobrého vína.

Výhody LED panelů

Právě LED panely jsou v poslední době velmi oblíbené. Důvodů je více. Jednak jsou zpravidla designové a zároveň přisazené ke stropu, někdy také vsazené přímo do sádrokartonového podhledu, takže nezabírají žádný prostor a skvěle se hodí i do místností, kde jsou nižší stropy. Díky LED technologii jsou úsporné a vhodné téměř do každého pokoje.

Zvolte si správnou chromatičnost světla

Chromatičnost neboli teplota světla je důležitou součástí interiérového osvětlení. Barva světla by měla být rozdílná podle účelu osvětlení a zároveň podle místnosti v domě. Například do obývacího pokoje je v případě centrálního osvětlení vhodná chromatičnost 2 700 Kelvinů, kdežto u dekorativního vedlejšího osvětlení je dobré tlumené světlo s chromatičností okolo 2 300 Kelvinů. Při osvětlení kuchyňské linky doporučujeme zvolit denní bílou s chromatičností asi 6 500 Kelvinů.

 

Ukážeme vám, kam se hodí různá stropní svítidla

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!