Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hubnutí / foto: shutterstock

Nejhorší žvásty o dietách

Pokoušíte se zhubnout? Nepropadejte rozšířeným mýtům, které vám nijak nepomohou.

V životě to potká většinu lidí. Najednou nejsou spokojení se svým zevnějškem. Přílišná hojnost a orientace na konzum tohoto světa z někdejších sportovců s pěknými postavami udělaly přinejlepším oplácané a zadýchávající se nešťastníky.

Prvotní touha něco s tím dělat je lidem vlastní. Problém je vydržet. To se vám může podařit pouze s dobrými radami. Pokud propadnete iluzi některého z hojně rozšířených mýtů, je velká pravděpodobnost, že se nedočkáte úspěchu a s dietou znechuceně skončíte.

Nízkotučné jídlo je zdravé
To je jedna z největších legend, která nemusí mít úplně nejvhodnější účinky. Lidé s cílem hubnout mají tendenci vybírat si jídlo s minimem tuků. Jenže je tu problém: výrobky se zázračně nízkým podílem tuku v sobě obsahují nejrůznější náhražky, zejména pak cukr, kterým se snaží nahnat ztracenou chuť.

Cukry jsou pochopitelně také velice kalorické, takže konečný přínos je minimální. Nehledě na to, že vysoký objem cukrů v těle velmi rychle pudí další hlad, a pokud nemáte opravdu silnou vůli, nejspíše pod jeho tlakem sáhnete po něčem dalším. Tělo zkrátka určitý podíl tuků potřebuje.

Vynechávání jídel pomáhá
Toto je krok do pekel. Vynechávání jídel je pro organizmus nejen škodlivé, ale ve výsledku vás nakonec přinutí přijmout více potravy, než kdybyste ji do sebe vpravovali v menších dávkách a pravidelně. Dobrý pocit z toho, že jste celý den vydrželi bez jídla a večer si dáte jediné, jen o něco větší, rozhodně není oprávněný.

Je jasně prokázáno, že lépe a rychleji hubnou lidé, kteří si ráno dají pořádnou snídani a celý den pak jí v menších dávkách než ti, kteří si dají jen jedno dvě pořádná jídla za den. Hladovějící tělo navíc ukládá přijímané tuky takříkajíc do rezervy – krátkodobý efekt je tedy přesně opačný a spoustu lidí od diety odradí.

Nejezte po páté hodině odpolední
Jeden z nejoblíbenějších mýtů, ačkoliv přesná doba „jídelní uzávěrky“ se v různých dietách poněkud liší. Faktem je, že je nesmysl se řídit časem obecně, raději si poslední jídlo vychutnejte podle vlastního harmonogramu dne. Pokud někdo pracuje do tří do rána, těžko mu pomůže, když přestane jíst v pět odpoledne.

Co mýtem není, to je doporučení nejíst nic vydatného aspoň dvě hodiny před spaním, jelikož tělo je pak uvedeno do stavu, kdy potřebuje mnohem méně živin. Jenže někdo jde spát v devět, jiný až po půlnoci. Proto nemá cenu stanovovat přesnou hodinu.

Když cvičím, můžu jíst co chci
Má to logiku. Když se každý den přinutím půl hodiny běhat, tak si můžu dopřát pár pořádných porcí. Jistě, základní úvaha má něco do sebe, ale je třeba příjem a výdej energie pečlivě vyvážit. Například půl hodina tělesné aktivity vás ještě neospravedlňuje k čistému svědomí poté, co spořádáte dvojité knedlo, zelo, vepřo.

Pohyb je třeba vykonávat aspoň čtyřicet minut, navíc ani tehdy nemusíte spálit tolik kalorií, kolik se skrývá ve vydatném a nezdravém jídle. Je to velmi jednoduchá rovnice, kterou nelze ošidit.

Tuk je můj nepřítel
Většina lidí, co se dá na hubnutí, má doslova panický strach z tuku. Všechno, kde je tuk, musí být špatné. Jenže tak tomu není. Jistě, tuk má své negativní aspekty, při správném užívání je ale pro tělo jednoznačným přítelem.

Pomáhá srážlivosti krve, tvoří jakýsi polštář orgánům a vytváří buněčné membrány. Tuky jsou proto důležité a rozhodně není dobré se jich zcela vzdát – to může vyústit jen ve zdravotní problémy. Vyplatí se přijímat především nenasycené tuky, například z olivového oleje, pstruhů či lososů.

Držíte diety? Jak hubnete vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 154