Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Prachy / foto: sxc.hu

Bohatí bohatnou. Milionářů je čím dál víc

Světový klub milionářů se bez ustání rozrůstá. Lidí, kteří mají na kontech, případně doma ve slamníku, milión dolarů, už je přes deset miliónů. Navíc jejich bankovní účty bobtnají rychleji než dříve.

Celkové jmění všech světových milionářů loni vyrostlo k téměř 41 biliónům amerických dolarů, což znamená oproti předešlému roku nárůst o devět procent. Uvedly to alespoň firmy Merčilo Lunch a Capgemini Group. To jsou opravdu úctyhodná čísla.

 
Nejrychleji v Indii, Číně a Brazílii

Znamená to, že průměrně má na kontě každý z pracháčů přes čtyři milióny dolarů, což je také nejvyšší suma v historii. „Růst jejich bohatství překonává v rychlosti nárůst celkového počtu boháčů,“ citoval šéfku konzultační firmy Capgemini Ileana Van Der Linde magazín Time.

 

Nejrychleji přitom přibývá bohatých lidí v prudce se rozvíjejících ekonomikách, jako jsou Indie, Čína či Brazílie. Třeba počet indických milionářů se zvýšil o celých třiadvacet procent.

 

Nejvíce narvaných peněženek je stále ve Spojených státech, celá třetina světových milionářů žije v zámoří. Nejméně naopak v Africe, Středním východu a Latinské Americe dohromady, tam je toho pouhá desetina z celkového počtu.

 
Není to zas tolik

Jak připomíná Time, deset miliónů vypadá jako obrovské číslo, ale stále to reprezentuje jen 0,2 procenta z celkového počtu obyvatel planety Země, který se nyní blíží sedmi miliardám. A to je naopak poměrně zanedbatelné číslo.

 

Rostou i „podmnožiny“ boháčů, třeba skupina těch nejbohatších, kteří disponují minimálně 30 milióny dolarů. Loni jich bylo po celém světě 103 tisíc, o devět procent více než rok předtím. Jejich bohatství navíc poskočilo o celých patnáct procent.

 

Podle ekonomických expertů je takový růst dán především inflací a faktem, že světová ekonomika se rozšiřuje stále o další a další teritoria. Milión dolarů už není, co býval. Aby se dnešní novopečení milionáři mohli propracovat do vůbec prvního žebříčku boháčů, který byl sestaven v roce 1996, museli by mít na kontě 1,3 miliónu.

 
Za čtyři roky spousta nul

Elitní klub s vůní mnoha peněz v zádech roste pravidelně rok od roku. A očekává se to i do budoucna. V roce 2012 by mělo celkové bohatství elity dosáhnout téměř 60 biliónů dolarů, tedy nějakých 900 biliónů korun. To už je slušná sumička, nemyslíte?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 278