Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Dospělí se bojí dětiček. Proč?

Děti jsou zlé, koušou, plivají a bijí vychovatele do hlaviček? Ne, to není důvod současných obav britských dospělých z tamních dětí...

Podle názoru vlivné britské nadace Civitas způsobila nedávná "eskalace opatření na ochranu dětí", tedy to, že každý, kdo pracuje s dětmi - trenéry počínaje až po příležitostné Mikuláše - vypadá jako "potenciální pedofil".

Ministerstvo vnitra tyto názory odmítá a plánuje opatření na ochranu bezpečnosti dětí dál posílit. Takže například rodiče v rodinách, které dočasně hostí výměnné studenty, budou muset projít kontrolou bezúhonnosti.

Organizace Civitas však ve své zprávě uvádí, že už zavedená opatření "poničila vztahy mezi generacemi."

Co dospělý, to pedofil?

Jak uvádí BBC, v minulosti se dospělí nebáli pomoci dětem v nesnázích anebo ukáznit dítě, které zlobí. Teď ale mají pocit, že "je lepší nemít s tím nic společného."

"Od vedoucích skautů až po fotbalové trenéry, od příležitostných Mikulášů až po rodiče, kteří pomáhají ve školách, začali být tito lidé považováni veřejností i státními orgány za potenciální pedofily. Byl jim zakázán kontakt s dětmi až do doby, kdy výsledky z centrální databáze potvrdí, že mají čistý rejstřík," říká autor studie profesor Frank Furedi z University of Kent.

Beverly Huesová, britská ministryně pro mládež, školy a rodinu, v mezičase potvrdila, že by ráda, aby rodiče, kteří nechají u sebe doma bydlet studenta na výměnném programu, museli mít potvrzení o čistém trestním rejstříku. Neuposlechnutí tohoto nařízení by se pak mělo stát trestným činem.

Co myslíte, je tohle dobrá cesta...?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 109