Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Včela / foto: shutterstock

Když mají včely sklerózu

Včely, které jsou nemocné, mají podobně jako lidé problémy dostát všem svým denním úkolů.

Jinak řečeno, churavá včelka není včelkou optimálně pilnou.

Včely, které bojují s nemocí, mají i problémy s pamětí, tvrdí evoluční biolog Eamonn Mallon z University of Leicester, a dodává: „Pro včelu je paměť velmi důležitá. I malá infekce, která zasáhne její paměť, má pro ni dalekosáhlé následky.“ Podobně jako u lidí, i u včel napadených chorobou, dojde k aktivaci imunního systému, který s virem či parazity bojuje.

Mallon a jeho tým zkoumali dva roje včel. U jednoho aktivovali imunní systém, u druhého nikoliv. Pak oběma rojům nabídli jak modré, tak žluté květy. Ale jen jedny květy obsahovaly vodu s cukrem. Všechny včely nakonec cukr našly, ale včelám s aktivovaným imunním systémem to trvalo o 10 procent času déle. To podle vědce dokazuje, že měly problém zapamatovat si, kterou barvu by si měly vybrat.

„Znamená to, že nemoci ovlivňují včely i čmeláky více, než jsme si mysleli. Starosti nám přitom dělá jak pokles volně žijících druhů čmeláků, tak i rojů včel, které vyrábějí med,“ řekl doktor Mallone v rozhovoru pro Reuters.

Nezbytnost včel pro ekosystém jsme vám ukázali nedávno.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 31