Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Stoleté rodičky a výroba ideálních dětí

Za třicet let to podle vědců bude možné.

Není to tak dávno, co jsme vás informovali o tom, jak sedmdesátiletá matka porodila dceru a vychovává ji ze starobního důchodu. Její vrstevnice měla ještě větší „štěstí“ – narodila se jí dvojčata.

Trend starých matek
Podobných zpráv stále přibývá, a přestože je veřejnost šokována odvahou, kuráží a snad i sobeckostí těchto matek, vědci hlásí, že se z toho brzy může stát trend.

Dokonce tvrdí, že do třiceti let budou moci rodit klidně stoleté ženy. A to díky pokroku v prostředcích podporující plodnost a odstraňující poruchy způsobující neplodnost.

Podle této zprávy bude možné, aby porodila jakákoliv dívka či žena – ať už to je dítě, nebo stařena.

Ideální dítě
Vědci pracují na pokročilých způsobech umělého oplodnění. V tomto případě se má jednat o implementování kožních buněk do těla matky. Novými metodami z nich bude možné vytvořit jak vajíčka, tak sperma a ženy tak dostanou příležitost nastartovat rodinný život v jakémkoliv věku.

Technologie počítá i s takzvaným „designováním“ dítěte. Rodiče dostanou možnost navolit si parametry svého potomka podle vlastního gusta. Vytvoří si tak skutečně ideální dítě, ať už jde o výšku, inteligenci či odolnost vůči chorobám.

Na otázku, kdy k tomu všemu dojde, odpovídají doktoři opatrně, ale přesto se domnívají, že za třicet let bude medicína tak daleko, aby něco podobného hravě dokázala.

Poněkud zvrácené
„Cíle zůstávají stále stejné. Chceme dát dítě těm, kdo po něm touží a sebrat ho těm, kdo ho nechtějí,“ říká biolog Davor Solter z výzkumného ústavu v Singapuru.

„Už vůbec nebude záležet na věku rodičky. Vlastní děti budou moci mít novorozeňata stejně jako stoleté ženy,“ popisuje poněkud zvrácenou myšlenku.

Vědcům ale přeci jen něco v cestě stojí. Jejich geniální výzkumy totiž narážejí na stanovenou morální bariéru, která takové experimentování s embryii v seriózní medicíně neumožňuje.

A dost možná je tomu tak dobře.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 135