Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Největší opilec? Člověka porazí rejsek

Miniaturní zvířátko vydrží devět skleniček vína, aniž by jevilo známky opilosti.

Není těžší než golfový míček a bohatě byste ho mohli schovat do své dlaně. Na váze má asi 10 gramů a není delší než 80 milimetrů. Jmenuje se Rejsek lesní a zdánlivě na něm není nic moc zvláštního.

Tvrdý pijan
Až na to, že tenhle skrček, kterého byste klidně mohli přehlédnout, by vás dost možná takříkajíc „přechlastal“. Pokud by si s ním člověk dal souboj „kdo vypije více“, většina lidstva by skončila pod stolem, zatímco tenhle pidižvík by dále vesele poskakoval.

Malý rejsek totiž prakticky nejeví žádné známky opilosti, tedy pokud toho do něj nenalijete opravdu extrémní množství. Ostatně – po nocích se rád napájí nektarem bohatým na alkohol.

Ještě po ekvivalentů devíti „dvoudecek“ vína stojí pevně na svých nožkách, šplhá po stromech a hledá, kde by si mohl dát další doušek.

Jen člověk a rejsek pijí

Doma je v malajsijském deštném pralese a vědci tvrdí, že toto noční zvíře nemá mezi faunou obdoby. Kromě člověka jde o jediného živočicha, který pravidelně holduje alkoholu.

Ačkoliv není známo, co přesně konzumace alkoholu rejskovi přináší, jisté je to, že ho dokáže zpracovat mnohem lépe než člověk. Jeho metabolismus to totiž dělá úplně jinak.

Vědci z univerzity v německém Bayreuthu objevili pijáckou vášeň rejska při jejich tříletém pobytu v oblasti deštných pralesů v západní Malajsii.

Naši předkové
Videa prokázala, že se populace rejsků každou noc vydává do svých „náleven“, tedy k nektarům, jež obsahují kvasnice a je v nich zhruba 3,8 % alkoholu. Tedy tolik jako v řadě piv.

Vědci již dříve přišli s informací, že zvířata podobného typu jako rejsci jsou přímými předky člověka. Touha po alkoholu tak může mít kořeny hluboko v evoluci. Jen ten zpracovatelský aparát se poněkud zhoršil. I když – jak u koho...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 254