Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nezničitelné historické mýty

Některé povídačky se vžily tak, že jsou brány za pravdivé. Nevěřte všemu, co si přečtete.

Co může začít jako nesprávné analyzování poznatků, z toho se později klidně vyvine obecně přijímaný fakt. Naše historie je jimi přímo lemována a stále vznikají další.

Pojďme si představit a zároveň vyvrátit několik opravdu, ale opravdu zažitých mýtů. Až se s nimi ve svém životě zase někdy střetnete, budete moci dělat chytré.

Napoleon byl prcek

magazin.cz
Jeho přezdívkou sice bylo „Le Petit Caporal“, na obrazech stojí obvykle vedle mnohem vyšších vojáků a dokonce je po něm pojmenován komplex malých, ale velmi ambiciózních lidi, faktem ovšem je, že Napoleon vůbec nebyl malý.

Měřil necelých 170 centimetrů, což byla na tehdejší Francii nadprůměrná výška. Byl například vyšší než současný prezident Francie Nicolas Sarkozy, jenž je často označován za nositele napoleonského komplexu.

Druhou věcí je skutečnost, že se pohyboval ve společnosti statných, obvykle také velmi vysokých vojáků. Přezdívku „Petit“ potom získal kvůli tomu, že byl vůči vojákům nebývale přívětivý.

Ve vesmíru není gravitace
Občas něco podobného zazní i zpoza učitelských kateder, tak se připravte, abyste je mohli rychle korigovat. Při pohledu na vznášející se astronauty se může zdát, že ve vesmíru skutečně neexistuje gravitace. Faktem je, že gravitace ve vesmíru funguje stejným způsobem jako na Zemi, ale je řádově mnohem slabší.

Gravitace je zkrátka všude. Díky ní se držíme nohama na zemi, ale krom jiného je to právě ona, kdo drží satelity a planety na jejich orbitech.

Lidé využívají pouze 10 % kapacity mozku
V devatenáctém století probíhala řada debat tehdejších vědeckých elit o funkčnosti lidského mozku. V jejich rámci jistý William James napsal, že lidé využívají pouze několik procent své mozkové kapacity. A mýtus o 10 % byl na světě. Neotřesitelně se drží až do současnosti.

Různé činnosti vyžadují nasazení odlišných částí mozku, ovšem cokoliv komplexního si žádá využití mnohem většího procentního podílu mozkové kapacity, než je pouhá desetina. Výzkumy prostřednictvím magnetické rezonance to jasně prokázaly.

Vynálezcem žárovky je Thomas Edison

magazin.cz
Přisuzování vynálezu světelné žárovky Thomasu Edisonovi není správné, dokonce se dá označit i za mylné.

On pouze dokázal přijít s komerčně a masově úspěšným konceptem žárovky. Ovšem již v roce 1809 vyrobil Angličan Humphry Davy lampu a další vylepšení následovala v pozdějších letech.

Šlo však o drahá řešení s nepříliš dlouhou výdrží. Vylepšení těchto dvou aspektů přineslo Edisonovi historickou slávu, kterou mu nevezme ani rozbourání letitého mýtu.

Jedinou lidskou stavbou viditelnou z vesmíru je Velká čínská zeď

magazin.cz
Velká čínská zeď jednoznačně patří k největším počinům lidského stavitelství. Bylo by však chybné ji přisuzovat atributy, které jí nenáleží. Jako to udělal například historik Richard Halliburton, jenž prohlásil, že jde o jedinou člověkem postavenou stavbu, která je viditelná z vesmíru.

NASA tuto informaci dementovala, ovšem mezi lidmi žije dále.

Paradoxem je, že Velká čínská zeď je z vesmíru viditelná opravdu špatně. Je to sice monumentální, velká a dlouhá stavba, ovšem má podobnou barvu jako její okolí.

Astronauti naopak tvrdí, že z orbitu jsou docela dobře rozeznatelná některá letiště a dálnice.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 120