Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Singlům prý hrozí demence

Pro lidi ve středním věku neznamená život bez partnera jen to, že mají celý byt nebo dům sami pro sebe.

Jsou totiž zároveň ohroženi zvýšeným rizikem vzniku Alzheimerovy choroby.

Švédští vědci zveřejnili výzkum, podle něhož manželství i život "na hromádce" snižuje pravděpodobnost tohoto onemocnění na polovinu. Podle nich je toto zjištění při stále rostoucím počtu rozvodů v západní Evropě velmi znepokojivé.

Výzkumníci sledovali 1449 osob, u kterých zjišťovali, v jakých vztazích žijí ve středním věku. A o 21 let později se s nimi sešli znovu. Ukázalo se, že ti, kteří žili v partnerském svazku, byli méně náchylní k demenci.

"Život v páru je normálně jednou z nejintenzivnějších forem sociální a intelektuální stimulace. Naše studie poukazuje na jeho výhody," vysvětluje vedoucí studie doktorka Krister Hakansson.

Osamělí lidé ale nemusí hned upadat na duchu. "Je mnoho dalších způsobů, jak redukovat riziko demence," uklidňuje Susanne Sorenson z Alzheimerovy Společnosti. "Nejlepší je pravidelné cvičení, středomořská dieta a nekouřit."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 269