Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Máte nadváhu? Můžou za to kamarádi

Věddci tvrdí, že lidé jsou nevědomky ovlivňováni váhou lidí ze svého okolí, takže pokud máte tlusté přátele, je dost dobře možné, že začnete tloustnout i vy.

Mezinárodní tým vědců tento fenomén nazval "imitativní obezita". V rámci studie vědci z University of Warwick, Dartmouth College and Universiteit van Leuven zkoumali 27 000 lidí z celé Evropy. Dospěli k přesvědčení, že naši představu o tom, jak je možné i vhodné vypadat, ovlivňují lidé kolem nás a pokud jsou lidé kolem vás tlustí, i vy začnete mít pocit, že mít nadváhu je docela v pořádku.

Bohatí jsou hubení
Jak uvádí BBC, zjistilo se, že skoro polovina Evropanek má pocit, že má nadváhu, ale jen méně než třetina mužů má stejný pocit. "Příjem kalorií se zvýšil, ale to nevysvětluje, proč lidé více jedí. Někteří lidé si myslí, že za to může pokles cen potravin, ale pokud je obezita způsobena větší kupní silou, proč pozorujeme, že bohatší lidé jsou hubenější než lidé chudí?

Výzkum obezity se zaměřoval na sedavý způsob života, lidskou biologii a fast food, ale zdá se mi, že opomenul to hlavní. Šířící se obezita je společenský fenomén, nikoliv fyziologický. Lidé se dají ovlivnit tím, že se srovnávají s druhými, a tak dochází k tomu, že se normy mění," říká profesor Andrew Oswald z Warwicku, který se studie účastnil.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 225