Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Historie WC: splachujeme 4000 let

Historie WC, neboli zkratky názvu Water Closet, se píše po staletí. Nejstarší vodní záchodky pocházely z Indie ze druhého tisíciletí před naším letopočtem. Takže splachujeme už čtyři tisícovky let.

Indické záchodky už tehdy byly poměrně moderní, měly prkénka a něco jako kanalizaci, pod prkénkem byl kanálek, kterým protékala voda a odnášela všechno hned pryč.

Takhle civilizovaně si ulevovali i ve starověkém Egyptě či antickém Římě. Tam byl záchod společenskou událostí, pánové seděli i v početných skupinkách v jakési latrínové aréně a uzavírali obchody, probírali politickou situaci i počasí.

Středověk používal výsernice

Středověk ztratil kulturnost a intimitu, církev zakázala společné záchodky a z návštěvy záchoda se stalo opět pouhé vyměšování. I když chudí lidé si s hygienou hlavu nelámali a udělali to klidně před dveřmi svého souseda. Na venkově na hnojištích se začaly používat dřevěné kadibudky

Kanalizace vzala za své. Frčely nočníky, lidé je vylévali z oken na ulici. Na hradech si také vymysleli svou kadibudku neboli prevét či výsernice. Ve stěnách hradů v arkýři si prostě boháči sedli a to, co nepotřebovali, shodili dolů.

Drbátka na vši a močení v rohu místnosti

V 17. a 18. století se lidé báli moru a ten se roznášel hlavně vodou, takže vodu skoro nepoužívali. Maximálně si v ní ošplouchli konečky prstů. Boháči se myli ve víně či jiném alkoholu.

Běžně se přitom močilo za sochy. Pokud během tance dáma pronesla, že si potřebuje odskočit, nelhala, odskočila si pár metrů a udělala, co potřebovala, třeba v rohu tanečního sálu.

Krejčí šili šaty ze speciální látky, na které nebyly vidět všemožné breberky, které po ní lezly. Místo, aby si lidé hleděli hygieny, vymýšleli maskování, na mastné vlasy nasadili paruky, na špinavé obličeje nanesli pudr, na smrad nacákali hektolitry voňavek, na vši měli epesní drbátka.

Moderní WC vymyslel Angličan
Pak se pomalu začaly hygienické návyky vracet a zřízení toalet se leckde i uzákoňovalo. Vynález novodobého WC se v roce 1597 připisuje Angličanovi jménem John Harrington, což byl kmotřenec tamní královny.

Moderní splachovací záchod se vrátil, ale lidem uniklo, že vlastně už dávno nemají kanalizaci. A tak se po mnoha staletích zase pomalu vraceli k tomu, co jejich dávní předkové už kdysi normálně používali.

Kanalizaci u nás začal budovat Karel IV., i když splašky ještě hodně dlouho odtékaly do Vltavy, která byla až do roku 1914 zároveň i jediným zdrojem pitné vody.

Ještě do 70. let minulého století u nás nebylo WC všude, lidé měli často jen suchý záchod. Ale komunisté nám v rámci socialistické výstavby paneláků přinesli i skutečné WC splachované vodou. Alespoň něco...

Dnes už máme i mobilní hajzlíky a suché záchody pro kočky.

Móda ve světě WC
Nejdřív se vyráběly záchody z kamene či ze dřeva, pak z porcelánu, jedna panovnice měla dokonce záchodek z čistého zlata. I to, zda jsou záchodky společné pro obě pohlaví, nebo ne, je móda. V Evropě do 18. století bývaly záchodky společné, ale pak v Paříži poprvé na dveře pověsili známé obrázky panáčka a panenky a dámy začaly chodit jen na dámy a páni na pány.

V Anglii byly první veřejné záchodky otevřeny v roce 1852 v Londýně. To, že si na tuhle novinku lidé nedokázali hned zvyknout, dokazuje fakt, že za první rok sem přišlo jen 82 lidí. Dnes už se zase leckde dostává společné venčení opět do módy, což dokazuje i americký seriál Ally McBeal o právnické firmě.

Američani mají i další speciality. „Američani jsou televizní maniaci, mají malé obrazovky i nad mušlemi na pánských WC, aby nepřišli o nějaký basebalový odpal nebo o povedený útok v americkém fotbale. Černoši pak schválně kadí do nádržky, protože vědí, že to po nich bude muset někdo uklidit,“ líčí David Jakš z cestovní kanceláře Kapitán Dave.

Japoncům WC změří i tlak
Nejvychytanější toalety mají – jak jinak – Japonci. Jejich záchodu by se jeden skoro bál a už vůbec bychom nechtěli luštit návod.

Nejenže umí měřit tlak, tep či tuk v těle a ještě všechny ty informace rovnou odešle vašemu doktorovi, ale tohle WC si na vás i posvítí, zvedne prkýnko, když přicházíte, pustí vám z reproduktorů zpěv ptáků, tekoucí vodu, cinkající zvonkohru nebo zvuk tradiční japonské harfy. Mají v sobě zabudovanou klimatizaci i topení.

Vodou vám navíc ještě namasíruje pozadí, to prý Japonci zvlášť milují, vodní trysky má doma skoro polovina domácností, ale cizinci kvůli nim občas končí pořádně zmáčení. Do budoucna mají Japonci v plánu vyrábět záchody, které s vámi budou mluvit a poslouchat vás na slovo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 163