Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Whisky / foto: shutterstock

Tohle je další dobrá výmluva pro alkohol

Je to další skvělá výmluva, proč si dopřát něco alkoholických nápojů. Vědci totiž dokázali, že alkohol lidem pomáhá vzpomenout, respektive udržet si v paměti dobré věci a zcela zapomenout na ty špatné.

Pozitiva převládají
Alkohol ovlivňuje strukturu naší paměti. Zatímco vzpomínky ze začátku noci, kdy je člověk lehce v náladě, si udrží v paměti velice dlouho a navíc dost živě, tak horší, často trapné situace z pokročilé fáze pařby, rychle zapomene.

Členka výzkumného týmu Theodora Duka je přesvědčena o tom, že právě schopnost alkoholu umožnit pozitivní vzpomínky a zabránit těm negativním, je tím, co nás na opojných nápojích tak fascinuje.

„Skutečnost, že lidé mají na události spojené s alkoholem výhradně kladné vzpomínky, dost napomáhá neustálému koloběhu pitek,“ říká profesorka Duka. Další den po pařbě se tak lidé jdou zase napít, protože chtějí mít opět příjemné zážitky, přestože fakticky se jim může přihodit nějaký ten trapas.

Vědci provedli následující výzkum. Vytvořili dvě experimentální skupiny. Jednu z pijanů a druhou z abstinentů. Oběma ukázali fotky před a po pitce.

Alkoholická paměť
Obě skupiny si pamatovaly lépe obrázky, které viděly před tím, než začali pít (abstinenti nealkoholické nápoje). Ovšem tým pijanů byl přece jenom lepší a pamatoval si zejména emotivní obrázky.

Na druhou stranu, při druhém předvádění fotek, tedy po konzumaci nápojů, pijani naprosto propadli. Paradoxně si emotivní záběry nepamatovali prakticky vůbec.

Je dokázáno, že malé množství alkoholu zabraňuje mozku, aby si tvořil nové vzpomínky, a tak má hlava dostatek času, aby formovala ty, které zaznamenala těsně před začátkem konzumace alkoholu.

Pití většího množství alkoholu také vede k přehnanému riskování v životě. Obzvlášť patrné to je u mládeže. Ta se pak snadněji pouští do nebezpečí nebo se lehce vrhá do náhodného sexu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 168