Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Neuvěřitelný seskok nad Everestem

Dva britští parašutisté zapsali svá jména do všemožných knih rekordů, když úspěšně zvládli seskok z letadla nad nejvyšší horou světa – Mount Everestem.

Drsné podmínky
Holly Budge a Neil Jones si užili několikaminutové plachtění z devítitisícové výšky. Nebyl to ale tradiční seskok. Parašutisté museli využít dýchacího náčiní a extra pevných padáků, aby zvládli nehostinné podmínky v podobě řídkého vzduchu a výrazně minusových teplot.

„Užili jsme si asi minutu volného pádu a přes mraky jsme viděli unikátní pohled na špičky Mount Everestu a dalších vysokých hor,“ řekl nadšený Neil Jones.

Nebylo to vůbec jednoduché. Počasí se neustále střídalo a teploty byly skutečně nízké. Přesto se parašutistům podařilo v pořádku přistát na himalájském úpatí.

Šlo o výlet organizovaný cestovkou specializovanou na dobrodružství. Stál zhruba 13 000 liber, tedy kolem 400 tisíc Kč. „Ale stálo to za to, něco takového před námi ještě nikdo nedokázal.“

Skáče i důchodce
Podmínky v nejvyšším světovém pohoří postavily před tým celou řadu výzev. Například padáky musely být třikrát větší a těžší než normální. Parašutisti také skákali s kyslíkovými bombami.

Bez neoprenu by byl takový seskok nepředstavitelný. Zejména při výskoku z letadla jsou teploty extrémní a nebezpečné životu.

Na seskok se v příštích dnech chystají další odvážlivci. Tím nejstarším je Alan Walton, kterému bylo dvaasedmdesát let.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 77