Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Posloucháte hudbu? Možná jste v ohrožení

Zhruba jeden člověk z deseti lidí poslouchajících MP3 přehrávače, walkmany či discmany, je ohrožen zásadními poruchami sluchu. Vyplývá to ze studie financované Evropskou unií.

Závažné dysfunkce
Vědci tvrdí, že ti lidé, kteří poslouchají hlasitou hudbu více jak hodinu denně po pět let, mohou mít vážné problémy se sluchovými dysfunkcemi.

Po celé Evropě může být velmi ohroženo až deset miliónů lidí, mezi nimi také děti a adolescenti. Evropská komise se nyní hodlá zaměřit na průzkum technologických inovací, které by ohrožení sluchu zabránily.

V celé Evropě pravidelně poslouchá hudbu na přehrávači se sluchátky mezi padesáti a sto milióny lidí. Toho se Evropská unie trochu zalekla, a proto zadala tento výzkum. Jak se zdá, nebylo to od věci.

Hlasitosti přibývá
Bezpečnostní standardy Evropské unie jsou stanoveny na sto decibelů. Ovšem lidí, kteří poslouchají hudbu opravdu hlasitě, stále přibývá. Důvodem je nejen snaha „být drsný, hustý apod“, ale také pokus přehlušit hudbu stále hlasitějšího okolí, například veřejné dopravy. Hlasitá hudba je přitom definována více jak 89 decibely.

Evropská vědecká komise se domnívá, že reálně je ohroženo deset procent lidí poslouchajících hudbu. O tomto problému navíc většina z nich vůbec netuší.

Za pár let se budou divit
Pouští si hlasitou hudbu, protože jim to aktuálně není nijak nepříjemné, ale nedomýšlí dlouhodobá rizika. Po několika letech by se ale mohli nepěkně divit, že slyší výrazně hůře nebo dokonce vůbec.

Více jak polovina mladých navíc hudbu z MP3 přehrávačů či mobilů poslouchá déle jak jednu hodinu denně. Ze 110 posluchačů bylo 72 nad 85 decibely.

V blízké budoucnosti se tak od Evropské unie dají očekávat patřičné kroky, jak už to několikrát ukázala v obdobných případech. Každý člověk by si ale především měl zkontrolovat vlastní „volume“.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 603