Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Tajemstvím opředený Shakespeare

William Shakespeare je pojem. Britové ho považují za svého nejlepšího autora, a kdyby probíhala celosvětová soutěž podobného druhu, asi by zaujal některé z předních míst i tady.

Téměř čtyři staletí po jeho smrti stále chodíme na Shakespearovy hry a učíme se o něm ve školních škamnech.

Kdyby napsal jen jedno z děl, jako je Hamlet, Romeo a Julie či Král Lear, asi bychom ho považovali za literárního velikána. On je ale napsal všechny. Jak ho tedy nazvat? K jeho dílům se vracíme zejména proto, že mají nadčasový rozměr, obzvlášť jejich charaktery a smysl pro dramatickou inscenaci, která zůstává nepřekonána.

To vše o něm víme, ale jsou věci, o kterých se tolik nemluví. Jaké to jsou?

Shakespearovy sonety byly psány pro muže
Raný Shakespeare byl také vynikajícím básníkem. Proslavily se zejména jeho sonety, jichž napsal 154. Teď není tak důležité, jakou mají strukturu, jako skutečnost, že jeho romantické verše byly povětšinou adresovány lásce dvou mužů. Ano, homosexuálům. Takových je rovných 126 Shakespearových sonetů.

V renesanční Anglii samozřejmě neexistovaly výrazy jako homosexuál nebo heterosexuál. Takhle se to nerozdělovalo, což však neznamená, že sex mezi muži neexistoval. Naopak, tehdy ho s gustem praktikovaly vyšší vrstvy. Někdo by snad řekl zkažené. Tělesný vztah mezi muži podpořený hlubokým přátelstvím byl ale považován za něco normálního. Štěstí, že to nedopadlo dramatem Romeo a Julius.

Daniele Steelová je překládanější než Shakespeare
Jedním z oblíbených „měřičů“ oblíbenosti toho kterého autora je skutečnost, kolikrát byl přeložen do cizích jazyků. Shakespeara znají samozřejmě ve více státech a jazycích než Daniele Steelovou, další slavnou píšící Angličanku.

Vtip je v tom, že zatímco Shakespearových 37 her bylo přeloženo do 80 jazyků, napsala Steelová 80 románů, které byly přeloženy do 27 jazyků a celosvětově jich prodala na 550 milionů (tak jednoduše se nejrůznější vydání Shakespeara spočítat nedají). Každopádně, po světě koluje více přeložených děl Steelové než Shakespeara.

Velký jazykovědec
O Shakespearovi se docela málo ví, že velice obohatil anglický jazyk. To je samozřejmě nesmírně důležité, protože angličtinou dnes mluví většina světa. Vymyslel například slova „torture“ (mučení), „excitement“ (vzrušení), „addiction“ (závislost) či „savagery“ (divokost). Celkem přinesl do angličtiny na 1700 slov, která se relativně běžně užívají.

Shakespearův hrob je zakletý
Velký básník, dramatik a spisovatel chtěl mít po smrti klid. Proto před svou smrtí napsal báseň, ve které svůj hrob zaklel a dopředu proklel všechny, kdo by „hýbali s jeho kostmi“. Velký bard odpočívá ve Stratfordu nad Avonou, kam se na něj chodí dívat turisté.

Ovšem preventivní zakletí evidentně funguje. Po celých čtyři sta let se s hrobem nehýbalo. Ani teď, když chce místní fara provést rekonstrukci hřbitova, není možné se Shakespearovým hrobem jakkoliv manipulovat

Shakespeare byl bohatý
Jistě, William Shakespeare byl skvělým autorem, ale to tehdy ani zdaleka neznamenalo, že by měl být bohatý. Naopak, umělci často živořili na pokraji společnosti. Ovšem Shakespeare byl krom jiného velkým byznysmenem. Byl vrchním dramatikem v divadelní skupině Lord Chamberlains Men, kde se brzy stal i podílníkem.

To znamená, že neinkasoval peníze jen za každou svou napsanou hru, ale také ve formě podílů ze zisku. Shakespeare byl tak bohatší než většina jiných dramatiků. Zatímco žil v Londýně, měl dostatek financí na to, aby si koupil druhý dům ve Stratfordu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 54