Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ústí zbraně / foto: sxc.hu

V Japonsku řádí gangy důchodců!

Hrozbou temných japonských ulic se stávají senioři. Většinou se sice zabývají drobnými krádežemi, ale roste i počet vražd, napadení a dalších násilných činů. A pachatelé? Až příliš čilí důchodci!

"Během posledních deseti let se situace velmi změnila," říká Tomomi Fujiwara, autor knihy Starší občané se vymkli kontrole. "Pro některé z těchto lidí je to otázka peněz, ale to není hlavním důvodem nárůstu kriminality seniorů."


Pan Fujiwara tvrdí, že jde o reakci na širší společenské změny. "V minulosti byli v japonské společnosti staří lidé uctíváni, opečováváni a sdíleli dům s dětmi a rodinou. To se teď změnilo a oni nepoznávají ani své rychle se měnící okolí ani lidi, kteří se do něj přistěhovali."


Jak uvádí list Daily Telegraph, v Japonsku je tradičně úroveň zločinnosti značně nízká. V posledních letech se ale ukazuje, že lidé nad 65 let jsou pachateli více než jedné sedminy oznámených zločinů. Vloni dokonce spáchali 150 vražd.


Japonská vláda teď staví tři nová křídla vězení, která jsou navržena speciálně pro vzrůstající počet postarších trestanců. Mnoho vězňů-důchodců jsou také recidivisté. Ti brzy po propuštění spáchají další menší trestný čin jen proto, aby se mohli vrátit do vytopené cely, kde dostávají pravidelně najíst a jsou ve společnosti lidí svého věku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 73