Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Hitler chtěl vysílat vlastního Big Brothera

Nacistická propaganda za Hitlera ovládla Německo, mohlo být ale ještě hůř, kdyby Hitler uskutečnil svůj další šílený plán: zřídit si televizi propagující nacismus.

Vypadalo by to pak asi jako v Orwellově knize “1984”, kde oko Velkého Bratra pozorovalo lidi z pláten rozesetých po celém městě a říkalo jim, že mají pracovat pro dobro státu. Hláška “Velký Bratr tě vidí” a kamerový systém pozorující všechny a všechno kolem inspiroval skutečnou reality show Big Brother, která se Orwellově románu hodně podobá.

Už měl hotové pilotní vysílání
I Hitlerovi se ta myšlenka líbila. Jak to mělo vypadat v nacistickém Německu? Obrazovky vysílající pouze pořady z Hitlerovy televizní stanice by byly všude. Na veřejných prostranstvích, ale třeba i na místech, kde byste to nečekali. I v obyčejných prádelnách nebo obchodech, aby si vysílání mohly kdykoli poslechnout i ženy v domácnosti při nákupech a všemožném zařizování.

Co by šílená nacistická televize vysílala? Samozřejmě propagandistické vymývání hlav napsané samotným Hitlerem na psacím stroji, který byl po válce nalezen v jeho bunkru.

Když do Německa vtrhli spojenci, němečtí inženýři se zrovna chystali rozjet technologicky převratné televizní vysílání, které by bylo přenesené i do rádií. Důkladní Němci měli nachystané i různé vzdělávací programy, zpravodajství i sportovní noviny.

Hitler už měl i pilotní díly vysílání, ve kterých byly například tzv. Rodinné kroniky, večery s Hansem a Gelli, vypadalo to jako ranná reality show, ve které vystupovala árijská dvojice a předváděla zbytku populace, jak mají správní Němci žít. Další plány byly vysílat popravy vlastizrádců.

Naplánováno, položeno
Tohle všechno poprvé vyšlo najevo v roce 1945, když byly sovětskými vojáky v rozbombardovaném a válkou zničeném Berlíně nalezeny bedny s psacími stroji, na kterých nacisté plánovali své nápady a vize.

Podle dochovaných dokumentů to vypadá, že úkol rozjet v televizi propagandistickou reality show měl jistý inženýr Walter Bruch. Pro Hitlera sepsal dokument nazvaný “Plán na zásobování německých domácností naším vysíláním”. Mezi Berlínem a Norimberkem už položili kabely, které měly celou tuto oblast jejich vysíláním pokrýt.

Nacistický James Bond
Bývalý SSák Curt Schulmeitser například v rámci příprav nacistického vysílání natočil krátký film znázorňující, jak Hitlerova milenka unikla ze spárů sovětské armády při pokusu o útěk z Berlína.

Rusové ji už už dopadli, ale Eva Braun nafilmovala, že ji zastřelili. Schulmeitser s povolením Heinricha Himmlera tenhle krátký filmeček opravdu natočil. Jestli se to stalo, nebo ne, na tom už tolik nezáleželo.

Mozkem celého plánu byl Joseph Goebbels, který o připravovaném vysílání řekl: “Budeme schopni lidem ukázat cokoli, na co si vzpomenem. Můžeme si realitu upravit tak, jak to bude německý lid potřebovat. Pak to tak budeme šířit dál. Naším úkolem je naučit náš národ žít tak, jak my chceme.”

Skoro jako na Olympíádě
Hitler už svou šílenou a všudypřítomnou propagandistickou televizi naštěstí nestačil zrealizovat. I když něco jako svou vysněnou televizi přeci jen chvilku měl.

V Berlíně na Olympiádě v roce 1936 Hitler po celém městě promítal z obřích mobilních obrazovek svou vlastní tvorbu. Lidé ji sledovali na náměstích a jiných prostranstvích.

Šílená vize na celou televizní stanici propagující nacismus ale naštěstí nakonec nebyla dotažena do konce a zemřela spolu s Hitlerem, který se v roce 1945 zastřelil ve svém krytu pod Berlínem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 324