Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Slepí detektivové proti teroristům

Místo pistole či lupy nosí bílou slepeckou hůl. Pro policii jsou ale skvělými posilami. Slepí detektivové sice nic nevidí, ale mají dokonale vyvinutý sluch.

V některých evropských zemích už mají celé týmy slepých detektivů. V Belgii byl nedávno představen nový šestičlenný tým skutečných nevidomých agentů, kteří budou nasazeni proti teroristům.

Mají totiž dokonalý sluch a třeba z nahrávky zvuku motoru poznají, co je to za auto, ze zvukového pozadí jiných nahrávek určí místo, kde byla nahrávka pořízena, ze zvuků mačkaných telefonních kláves okamžitě poznají, jaké číslo dotyčný vytáčí.

Nevidí, ale slyší
Slepý policista Sacha van Loo pro televizi řekl: „Už odmalička jsem slepý a tak jsem trénoval hlavně sluch. Když je třeba nainstalovaný mikrofon v autě a my musíme rozpoznat, co si dotyční vyprávějí, řve tam motor, hudba je naplno, je to opravdu těžké.“

Belgický policejní ředitel Paul van Tihelen zas popsal nedůvěru, s jakou byli nevidomí policajti přijímáni: „Někteří lidé se slepých policistů obávali, jiní to naopak vítali, ale po velmi krátké době díky výsledkům a díky jejich chování si je velice oblíbili.“

Skutečnost, ne seriál
Aby ne. Během krátké doby ve službě dokázali, že jsou stejně dobří jako jejich kolegové, kteří nenosí bílou hůl.

V případu pašeráka drog policisté měli jedinou indicii, nahrávku hlasu hlavního podezřelého, měli dojem, že jde o Maročana, tak šli po Maročanech, ale slepí detektivové svým ostřížím sluchem poznali, že jde o Albánce a kolegy tak navedli na správnou stopu. Albánec byl brzy dopaden. Takže není divu, že o slepých detektivech uvažují i v jiných evropských státech.

Podobně by policie mohla využívat i jinak postižené spoluobčany. Třeba ty hluché. Vypadalo by to pak asi jako v americkém seriálu Sue Thomas: Agentka FBI, kde hraje hlavní roli neslyšící agentka se svým asistenčním psem. Sue umí dokonale odezírat ze rtů a pro FBI se stane vítanou posilou.

Není to přitom až taková fikce. Tenhle seriál byl natočen podle skutečnosti, takže evidentně se alespoň za velkou louží neslyšící využívají i v FBI. Tak třeba po těch, co nevidí, nastoupí u evropské policie i detektivové, kteří neslyší.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 55