Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Jennifer Aniston / foto: Shutterstock

Jakou mozkovou buňku celebrit máte vy?

Je to objev, který by mohl osvětlit dlouhotrvající popularitu seriálu Přátelé. Ten by za ní překvapivě nemusel vděčit komickému Joeymu či krásné Monice, ale Rachel Green, kterou hraje Jennifer Aniston.

Prezidenti a Luke
Její fanynky totiž mají v hlavě buňku, která se zaktivuje pokaždé, když vidí pouze její obrázek. Potom jsou jím jaksi nevysvětlitelně přitahovány.

Také další buňky v lidském mozku jsou často svázány se známými osobnostmi. Z hereček třeba ještě Halle Berry, z politiků potom charizmatický Bill Clinton či Ronald Raegan. Také představitel Luka Skywalkera z Hvězdných válek má „svou vlastní buňku“.

Výzkum univerzity v anglickém Leicesteru tak zpochybnil dosavadní hypotézy, že za vybavováním tváří lidí stojí celé sítě buněk.

Náhodný objev
Naopak se zdá, že jednotlivé buňky v mozku mají tendenci obsáhnout vzpomínky a pocity k určité osobě.

Celá věc vyšla najevo spíše náhodou. Výzkumný tým se primárně zabýval léčbou epilepsie a obrázky obličejů používal v rámci léčebného experimentu. Nakonec z toho vznikl vlastní, specifický výzkum.

Ukázalo se, že jedna žena má buňku skutečně oddanou Jennifer Aniston. Ta specificky rozeznala jakýkoliv hereččin obrázek či záběr.

Sledování mozku
Jiná žena „má v hlavě“ zase buňku zasvěcenou Halle Berry. I když byla tato herečka oděna do kostýmu „kočičí ženy“ (Catwoman), dokázala se tato buňka okamžitě aktivovat.

V každém lidském mozku je podle vědců řada buněk, které obsahují jen a pouze informaci o známých osobách či věcech, například šikmé věži v Pise.

Vědcům dokonce stačí sledovat mozek a u určitých lidí zrovna vědí, na co se dívají. To by do budoucna mohlo být široce využíváno, například ve špionáži.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 109