Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Zase o krok blíž k elixíru života

Vědci odemykají tajemství věčného mládí.

Už od středověku se alchymisté snaží namíchat elixír věčného mládí, respektive elixír, který zaručí nesmrtelnost, aniž byste se museli strachovat, že ve dvou stech letech už ten život nebude tak úplně ono. Dnes se alchymistům říká vědci. A právě tito vědci nyní vypustili do světa zprávu, že elixír mládí se zase o něco přiblížil.

Je to o enzymu
Experimenty objevily dosud nepříliš známý enzym zvaný „telomerase“. Podle vědců má jít o klíčový element k namíchání elixíru života.

Výzkum je zatím prováděn pouze na myších. A byť myšky nežijí věčně, výsledky jsou pozoruhodné. Experimentální kusy žily o 50 % déle než nijak neovlivnění jedinci. V těle se jim drželo méně tuku, až do konce života měly slušnou koordinaci pohybů a lepší zpracování cukrů.

Vědci výzkum provádění na španělském onkologickém institutu. A členka týmu Maria Brasco říká: „Dokážeme zbrzdit stárnutí myší a prodloužit jejich život.“

Značný optimismus
Dodala, že věří, že tento výzkum v budoucnu prospěje i lidem a prodlouží i jejich životy. Enzym totiž dokáže proměnit smrtelnou buňku v nesmrtelnou buňku.

A není sama. Také američtí vědci sdílejí její optimismus a tvrdí, že vyšší množství enzymu telomerase pomáhá tělu bojovat s nemocemi. Tento enzym je přitom extrahován z některých rostlin, často užívaných v tradiční čínské medicíně.

Ovšem tento enzym produkují také rakovinou nakažené buňky, takže tu stále zůstávají neobjasněná rizika a vedlejší efekty. Snad se ale nepotvrdí či aspoň podaří eliminovat. Tohle by totiž mohl být velký objev!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 178