Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Anorexie / foto: Shutterstock

Vražedné weby pro anorektičky. Zakázat?

Dovedete si představit, že by existovala webová stránka, kde by byly přesné instrukce, jak si zařídit rakovinu? Něco jako: kouřit 60 cigaret denně, necvičit, jíst haldy tučného masa, ignorování jakýchkoliv bulek…?

Že je to ptákovina? Jistě, něco podobného by se příčilo nejen zdravému rozumu, ale brzy by nejspíš zasáhly i úřady. Ovšem v případě webů zaměřených doslova na propagaci anorexie se žádný velký humbuk neodehrává.

 

Na snídani suchar, pak už nic

A to se na nich píšou podobné ptákoviny… „Dneska to šlo celkem dobře, až do pěti odpoledne jsem snědla jen sušenku a suchar, pak mě přinutili sníst koláč. Bože, ani nechci počítat ty kalorie. Jak já nenávidím jídlo, zase jsem tlustá.“ Jinde zase jedna dívka píše, že když potřebujete jíst, máte si „smlsnout“ na ledu. Zasytí a neztloustnete…

 

Další záznam na pro-ana stránkách? „Myslete na poslední jídlo, přejde vás nutkání mlsat.“ A tak podobně… Vedle blogpostů jsou navíc umístěny fotky dívek, které na nich ukazují své pokroky. Jsou vyhublé, pod kůží jim prosvítají kosti. Vypadají často jako přeživší z koncentračních táborů. Mají sice pózy modelek a smějí se, ovšem pohled je to zoufalý.

 

Jistě, všechny svorně tvrdí, že se cítí dobře a nemají sebemenší problém. A dál si žijí – a hlavně jedí – po svém. „Včera jsem zase vynechala večeři. Ušetřila jsem kupu kalorií. Opět. Zase mám hubnutí pod kontrolou. Paráda,“ píše nadšeně jedna z teenagerek.

 
Internet jim pomáhá

V jejich uzavřeném světě je každé kilo navíc téměř důvodem k sebevraždě. Není to přehnané tvrzení. Nedávno v britském Leedsu spáchala sebevraždu třináctiletá dívka, protože se cítila „ošklivá a hrozně tlustá“. Utvrdily ji v tom právě pro-ana stránky a blogy.

 

Právě snadný kontakt přes internet a nejrůznější sociální sítě, ale i weby jako YouTube, napomáhají tomu, že jsou anorektičky ve stálém spojení, mohou se povzbuzovat navzájem, aby stále hubnuly a hubnuly.

magazin.cz

 

Loni bylo na YouTube nalezeno až 2500 výzev k anorexii. Nejmenovaný anglický pro-ana web navštěvuje týdně až 100 tisíc čtenářek. Když přijdou, dočtou se: „Jestli jsi dnes jedla, jsi tlustá. Musíš den hladovět.“ Prima vzkaz, nemyslíte?

 

Když se píše o anorexii, právě tyto dívky jako první vyrážejí do útoku. „Není to žádná nemoc. Nejsme nemocné. Je to prostě náš životní styl. Vybrali jsme si ho tak, jako vy jste si vybrali ten svůj. Nechte nás na pokoji,“ píší do diskusí či reagují v ústních hovorech. Málokterý životní styl je ale takový zabiják jako anorexie.

 

Začíná to už v deseti letech

Stačí si zjistit dostupná fakta. Tady jsou. Nejnáchylnější skupinou k anorexii jsou dívky mezi deseti a devatenácti lety. Hladovění v pozdějším věku může vést k vážným zdravotním problémům, jedním z nejvýraznějších je např. osteoporóza (řídnutí kostí).

 

Ženy trpící anorexií mohou také přestat menstruovat, o problémech se srdcem, ledvinami apod. ani nemluvě. Hrozí také smrt.

 

Počet anorektiček se v posledních letech stále zvyšuje. Za 30 let se anorexie mohutně rozšířila, tato nemoc způsobuje mezi psychickými onemocněními daleko nejvíce úmrtí.

 

To nevypadá na něco hodného následování. O tom je ale anorektičky nesmírně těžké přesvědčit. Nepřipustí si, že by dělaly něco špatně. Připustit si, že mají problém, jim trvá roky, někdy už je pozdě. Mezitím si huntují tělo svou „thinspirací“…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 848