Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Plyšoví medvídci na výletu do kosmu

Velká Británie není na rozdíl od USA, Ruska, Číny nebo Indie vesmírnou mocností, ale nějaký ten rekord si přece jen připsat chce.

Tak proč nevyslat do vesmíru plyšové medvídky? Jako první na světě, pochopitelně.

S oblečením pomohli děti
Hračky dostaly podivné názvy MAT a KMS – jde o iniciály dětí, které je pomáhaly sestrojit a vystrojit na cestu.

magazin.cz

Medvídci byli tyčí připevnění ke speciálnímu boxu taženém vzhůru heliovým balónem. Do boxu se zabudovala kamera, která pak povedenou dvojici vyfotila ve výšce třiceti kilometrů nad mořem.

magazin.cz

Poté už balón mohl v klidu prasknout a medvídci se oddali volnému pádu zpět k Zemi. Samozřejmě byli vybaveni padákem, jenž jim zajistil hladké přistání. Nechyběla ani vysílačka, která pomohla vyhledat místo jejich dopadu.

Velká zima
Nejde o první pokus vyslat plyšové medvídky do neuvěřitelných výšek. Většina z nich ale zatím skončila v Severním moři.

magazin.cz

Medvídci byli vystaveni teplotám až minus třiapadesát stupňů celsia. Děti jim ale naštěstí připravili speciální obleky, aby se z nich nestala hrouda ledu.

magazin.cz

Experiment měl ale přece jen vážnější rovinu, než jak se může na první pohled zdát. Vedle angažování dětí šlo i o to zjistit, jaké panují ve stratosféře povětrnostní podmínky a jak se od nich co nejlépe izolovat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 124