Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nudíte se? Máte vypojený mozek!

Pokud chcete, aby váš mozek pracoval naplno, je třeba se logicky maximálně soustředit.

V případě, že se vaše mysl prohání nad nezajímavými úkoly, začnete se nudit. Prostě proto, že mozek nepovažuje za nutné pracovat a vypíná některé své části.

Hlavně se soustředit
Doktor Daniel Weissmann zkoumal aktivity jednotlivých mozkových regionů. Jejich aktivita velmi kolísá s měnící se mírou soustředění. Podle jeho nových průzkumů mezi sebou jednotlivé regiony komunikují, a když nejsou potřebné, jednoduše se odpojují.

Weissmann podrobil skupinku dobrovolníků nudné hodince na mozkovém scanneru. Přitom jim promítal písmenka na obrazovku, která měli identifikovat.

Ve chvílích, kdy reagovali pomaleji, zjistil doktor nižší pozornost a soustředění. V těchto chvílích se údajně komunikace mezi mozkovými regiony přepnula na automatiku a kanál zpracovávající komunikaci mezi vizuálnem a řečí odumřel.

Přepínací zesilovač
Pozornost je v podstatě jakýmsi zesilovačem, který v určitých chvílích funguje jen pro určité regiony. Pokud se zesilovač přepne a začne se soustředit na jinou komunikaci, ta starší slábne a zaniká.

Daniel Weissmann se dokonce domnívá, že podle určitých vzorců pozornosti bude možné předpovídat budoucí chování s poměrně značnou přesností.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 93