Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Takhle vypadala slavná Kleopatra

Ať už Elizabeth Taylor nebo Sophie Loren – takřka každý má tvář Kleopatry spojenou s některou ze slavných hereček.

Svého času šlo o vyvolenou roli, do které byly obsazovány jen ty nejcharizmatičtější krasavice.

magazin.cz


Mladá a krásná
Pomalu se tak zapomnělo na to, že Kleopatra, legendární vládkyně egyptské říše, vypadala pravděpodobně úplně jinak.

Egyptoložka Sally Ann Ashton na základě všech možných materiálů vytvořila propracovaný trojrozměrný model Kleopatřiny tváře a tvrdí, že se starověké krasavici, proslulé svou vychytralostí a schopností balamutit, podobá ze všech nejvíce.

magazin.cz


K vytvoření tohoto modelu přispěla řada i velmi drobných nálezů nejrůznějších artefaktů, jako je například prsten z doby Kleopatřiny vlády před dvěma tisíci lety. Nejde o žádnou odbytou podobiznu – tým vědců na ní pracoval celý rok.

Egyptologové jsou výsledkem nadšeni. A jaký je? Podle všeho byla Kleopatra skutečně krásnou mladou ženou, jejímuž kouzlu nebylo těžké podlehnout. Zjevně v sobě mixovala různé etnické prvky, což jí dělalo exotickou a výrazně odlišnou od vyumělkovaného vzoru, který pro mnohé představuje právě Liz Taylorová.

Fascinující život
Doktorka Ashtonová je přesvědčena, že v modelu se zračí jak Kleopatřino řecké dědictví, tak egyptská výchova. „Pravděpodobně nebyla čistou Evropankou. Musíte vzít v potaz, že její rodina žila v Egyptě již tři sta let, když přišla k moci,“ říká egyptoložka.

magazin.cz


Kleopatra je skutečným historickým pojmem, který fascinuje zas a znovu. K obrovské moci přišla v sedmnácti letech a už o tři roky později svedla tehdy nejmocnějšího muže světa Julia Caesara. Tomu porodila i milovaného syna Caesariona.

Po Caesarově zavraždění si vzala Marka Antonia, kterého velmi milovala. Když zemřel, rozhodla se ukončit i svůj život. Podle legendy si nechala dát do mísy s ovocem jedovatého hada – brejlovce, jenž ji uštknul.

Novou vládkyní Zeta-Jones?

Tvář Kleopatry si ale asi stejně většina světa bude pamatovat jako tvář Liz Taylor. I když bude mít slušnou konkurenci. Do role Kleopatry se pomalu vžívá hollywoodská kráska Catherine Zeta-Jones. Chce prý být jiná než Liz.


Režisér filmu Steven Soderbergh popisuje svůj film jako “3-D akční rokenrolový muzikál” zasazený do roku 1920 a odehrávající se jak jinak než v Egyptě. Úplně přesně nevíme, co si pod tím představit, ale že umí Zeta skvěle zpívat i bezvadně tančit, to už dokázala v muzikálu Chicago.


A že jim to s tímhle režisérem jde od ruky, to je taky jasné, protože za svůj společný film Traffic byla Zeta nominována na Zlatý globus.

 
Antonia hraje hezoun Jackman

Zlí jazykové ale tvrdí, že ani tohle nemá šanci překonat slavný film, který získal řadu Oskarů a navíc během jehož natáčení se zrodila slavná milenecká dvojice – Taylor a její velšský kolega Richard Burton. Nebo spíš možná právě pro tu novou lásku, která během natáčení filmu vznikla, se celý snímek tak proslavil.


Vždyť třeba i průměrný film Mr. a Mrs. Smith je slavný hlavně díky tomu, že je všeobecně známo, že hlavní hrdinové Brad Pitt a Angelina Jolie se v průběhu natáčení do sebe zamilovali.


Kdo bude hrát v novém filmu po boku Zeta-Jones? Je možné, že se historie bude opakovat, a že si Kleopatra padne do oka se svým milencem nejen na filmovém plátně? Marca Antonia si zahraje největší krasavec planety Hugh Jackman. Soderbergh ale plánuje i spolupráci s manželem Zety-Jones Michaelem Douglasem. Tak uvidíme...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 274