Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Silnice, která vyrábí elektřinu z aut

Ekologové nám stále opakují, že jízdou v autě spotřebováváme drahocenné suroviny a v podstatě nic cenného nevytváříme.

Slušné množství elektřiny
Vědci však nyní přišli s objevem, který by toto krédo mohl silně nabourat. Našli prý způsob, jak generovat elektřinu z vozů pohybujících se po silnici. A aby to dokázali, rozhodli se už příští měsíc otevřít první silnici, na které něco podobného bude možné.

Izraelská vědecká skupina má za to, že auta pohybující se zhruba na jedné míli silnice dokáží vygenerovat 640 kilowattů, tedy dost na pohánění dvanácti dalších menších vozů. Tyto silnice fungují na podobné bázi jako taneční parkety v londýnských nočních klubech.

Tím, jak auta jedou po silnici, mačkají malé piezoelektrické krystaly, z nichž každý produkuje malé množství elektřiny.

Pokud by se do silnice implementovaly tisíce takových částic, dostanete se k hodně zajímavým množstvím vyprodukované elektřiny.

Různé způsoby využití
Vygenerovaná elektřina se dá použít několika způsoby. Buď bude převedena do elektrické sítě, nebo se využije k napájení pouličního osvětlení.

Za systémem stojí společnost Innowatech, která podobným způsobem provozuje už chodící pásy na letištích a v přípravě má i variantu pro železnice.

Obdobnými generátory elektřiny se zabývají vědci po celém světě. Minulý měsíc proběhla konference v Turíně, kde byly prezentovány způsoby, jak obyčejnou lidskou činnost převést na elektřinu.

V současné době jde o velmi naléhavý problém, který by mohl pomoct vyřešit rostoucí ceny elektřiny. Systém elektřinu vyrábějících silnic by se v budoucnu dal propojit se stanicemi, kde by elektromobily čerpaly svůj pohon.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 158