Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak z krabicáku udělat kvalitní víno

Vědci našli způsob, jakým se dá levné víno, které je v podstatně nepoživatelné, proměnit v lahodný mok, nad nímž si smlsne i opravdový vinař.

Stačí trocha elektřiny
Stačí elektrický výboj a mladé kyselé víno je rázem zestárlé a chutná mnohem více vyzrále i aromaticky.

Výsledky testování jsou tak slibné, že si přístroj na takovou úpravu objednalo již několik vinařů. Není těžké uhodnout, proč tak učinili. Úprava vína jim totiž ušetří hodně času a umožním jim posílat do obchodů větší množství kvalitního vína. A čas jsou jak známo peníze, takže ve výsledku možná ušetří i zákazník.

Podobných pokusů tu v minulosti byla celá řada, ale většinou se ukázalo, že trik není zase tak zázračný a má řadu nevýhod. Podle časopisu New Scientist je tento způsob výjimkou a kvalitní víno se tímto způsobem dá skutečně vypreparovat.

„Je to podpořeno desetiletím výzkumu a výsledky byly uznány skutečnými odborníky. Proběhly už i ochutnávky, kterých se účastnili zkušení vinaři,“ píše se v časopisu.

Tajemství se tentokrát ukrývá v elektřině. Stačí prohnat syrové, nepoživatelné víno sérií vysokovoltážních elektrod a dostanete kvalitu.

Dosud ale nebylo zcela objasněno, jak je možné, že elektrické pole urychluje proces stárnutí vína.

Minuty místo let
Vínu obvykle trvá šest měsíců než dozraje do skutečně poživatelné chutě. Některým prémiovým kouskům to ale trvá třeba dvacet let.

Za tu dobu probíhá ve vínu celá řada chemických procesů, které vyžadují malý, ale konstantní přísun kyslíku.

Elektřina na víno působí podobně. Zahání jeho kyselou chuť a zdůrazňuje ovocnou notu. Výsledek je prakticky k nerozeznání. Jen to místo let trvá pár minut.

Dokonce se vyplatí přijmout i určité riziko, že to s elektřinou přeženete. To potom proběhne více chemických procesů, než by bylo zdrávo a rázem tak máte třeba víno z patnáctého století. A tady už neplatí ona úměra, že čím starší, tím lepší.

Kdo ví, třeba se dočkáme stavu, kdy v restauraci nebudeme objednávat ročník 2000 nebo 1980, nýbrž pětiminutovku či desetiminutovku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 157