Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Cítíte se modře? Pak jste šťastní!

Modrá barva byla dosud vnímána jako chladná a spíše negativní. Vědci ale dokázali, že je tomu přesně naopak.

Pokud se cítíte špatně, měli byste to s modrou zkusit. Nastartuje pocit štěstí, dá vám povznášející náladu a nechá zapomenout na problémy.

Modrá obloha
Vědci tuto skutečnost odůvodňují tak, že naši předci rádi sledovali tmavě modrou odpolední a podvečerní oblohu, ve které se podle nich zračil dobře odpracovaný den a šlo také o příslib kvalitního spánku.

Pozitivními pocity to ale nekončí. Modrá totiž podle všeho také zbystřuje mysl. Vědci vystavili skupinu dobrovolníků barvám a světlům, přičemž je nechali vyplňovat test. Druhá skupina žádné barvy neviděla.

Výsledek byl takový, že kdo měl možnost vidět barvy, dokázal test úspěšně zakončit takřka o půlminutu rychleji, přičemž modrá barva byla nejúčinnější.

Nejrůznější barvy pomáhají i při fyzické aktivitě. Ale jen některé. Jiné člověka naopak vydráždí a pak musí opět přijít modrá, která objektivně zklidní srdeční tep a míru stresu.

Modrá je dobrá
Různé barvy působí specificky na obě pohlaví. Zatímco muže uklidňuje i povzbuzuje modrá a zelená, u žen je to rovněž modrá, ale potom růžová a oranžová.

Když šlo o sebedůvěru, u mužů byla nejúčinnější opět modrá, následovaná červenou. Na ženy takto působí modrá a růžová.

Červená je ale barvou velmi zvláštní. Zatímco startuje mužské ego, obecně působí na lidi jako nejméně uklidňující či relaxační.

Že jsou barvy cestou do duše, je poměrně známým faktem. Většinou se ale vnímají podvědomě. Kvůli tomu mohou být i zneužitelné. Například reklama s barvami hojně pracuje, i když paradoxně ne vždy úspěšně.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 137