Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Papež Benedikt / foto: Reuters

Papež nejstarší hvězdou na YouTube?

Papež Benedikt XVI. se v pátek stal jedním z nejstarších lidí, kteří mají na YouTube vlastní kanál. A hned mravokárně poučil mládež, aby užívala nová média chytře a vyhnula se online obsesi, která ji odřízne od reality.

Vatikánské vysílání má adresu www.youtube.com/vaticanit, v jeho rámci bude Svatý stolec zařazovat krátká videa o papežových aktivitách, o událostech ve Vatikánu i v celé církvi, to vše s doprovodným textem v angličtině, španělštině, němčině a italštině. Zkrátka, i když je papeži 81 let, jde s dobou…

 

Nové videoklipy přibudou podle slibů Vatikánu každý den a budou mít okolo dvou minut. Připravovat je bude vatikánské televizní centrum a novináři z Vatican Radio.

 

Na vatikánském „youtubu“ nebudou uváděny reklamy. „Nechceme na tomhle vydělávat, jen přivést lidi,“ řekl za Google, který YouTube vlastní, jeho evropský manažer Henrique de Castro. Místo reklamních sdělení budou pod videoklipy odkazy na nejrůznější církevní webovou.

 

Vatikán i na Facebooku?

S nástupem do online světa videí si dal Vatikán celkem na čas, webové stránky www.vatican.va přitom má už od roku 1995. Video na YouTube ale nejspíš nebude posledním krokem církevních hlav ve virtuálním světě. Arcibiskup Claudio Celli, který má na starosti právě komunikaci, nevyloučil, že se Vatikán objeví i na Facebooku.

 

A co vzkázal papež ve svém vyjádření k nástupu na YouTube? Jak jinak, samozřejmě moralizoval… „Pokud se touha po virtuálních kontaktech stane obsesí, může vás to ve výsledku izolovat od skutečných společenských vztahů, porušit klid a reflexi, která je nezbytná pro zdravý lidský vývoj. Bylo by smutné, kdyby touha ustavovat online přátelství převážila naši schopnost komunikovat s našimi rodinami, přáteli a sousedy, s těmi, které denně potkáváme v našich životech,“ uvedl.

 

Pokud by se tak stalo, bylo by to podle papeže „tragické pro budoucnost lidství“.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 129