Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vůně dívčího podpaždí? Grep a cibule

Slečnám můžeme sice můžeme bez přestání říkat, jak jsou sladké, ovšem výzkum jejich zpocených podpaždí ukázal, že mají spíše grapefruitový a cibulový odér.

Na druhé straně muži, nejlépe po dni stráveném tvrdou prací, vylučují pach velmi pronikavého a ostrého sýra.

Lepší deodoranty
To jsou závěry studie, která zkoumala, jak ženy a muži voní. Může to znít bizarně, ovšem tento výzkum pravděpodobně povede k novému pochopení lidských pachů a možnosti připravit pro ně deodoranty ušité skutečně na míru. Takové, které by se s různými typy pachů co možná nejlépe vypořádaly.

Studii zadala švýcarská společnost Firmenich. Do sauny bylo nahnáno po pětadvaceti ženách a mužů. Potom si střihli ještě patnáctiminutovku na rotopedu.

Dobrovolníci byli požádáni, aby na sebe nepatlali žádné deodoranty či kosmetiku. A výsledky byly překvapující. Pot mužů a žen se velmi odlišuje a voní zcela jinak.

Ženský pot obsahuje látku s poměrně velkým obsahem soli, která v kombinaci s bakteriemi obvyklými v podpaží začne silně vonět po cibuli.

Mužský pot naopak obsahuje kyselinu s vysokým obsahem tuku. Také ona má po namixování s bakteriemi svá specifika a vylučuje odér blízký aromatickému sýru.

Co země, to jiný pot?
Ačkoliv se obvykle má za to, že mužský pot smrdí více než ženský, švýcarští vědci naopak pospali ten ženský za více nepříjemný.

To by ovšem do budoucna neměl být problém, jelikož připravované deodoranty buď zabrání tvoření podpažních bakterií, nebo eliminují zmíněné látky v potu. Bez spojení přitom tyto dva subjekty žádné pachy nevylučují.

Je ale otázkou, zda podle tohoto vzorce připravené deodoranty budou fungovat i jinde než ve Švýcarsku, případně v podobných zemích. Vědci totiž tvrdí, že na pot má vliv například stravování nebo šampóny.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 320