Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Barack Obama s Brucem Springsteenem / foto: Reuters

Jak těžké je nenávidět Obamu...

Sto tisíc levicových aktivistů se sešlo na Světovém sociálním fóru v brazilském Belemu. Pestrá směsice lidí, čítající římskokatolické řádové sestry i anarchisty, se shoduje na jednom – je těžké nenávidět Baracka Obamu.

Předchozí americký prezident George W. Bush byl oblíbeným terčem jedovatých protiamerických protestů na každoročním setkávání aktivistů. Fórum funguje už osmý rok, poprvé se levičáci sešli v lednu 2001, tedy právě ve chvíli, kdy Bush nastupoval do Bílého domu.

 

Jen týden po Obalově inauguraci bylo mezi lidmi na letošním fóru znát, že se v přístupu k Americe leccos změnilo. „Lidé ukazovali zvednuté palce, nebo prostě přišli a poděkovali,“ řekl Chad Gray, osmadvacetiletý student z USA.

 
Nepřítel číslo jedna

Z Bushe udělala válka v Iráku a domácí politika pro levici nepřítele číslo jedna. Ostatně i pro mnohé pravičáky. Podobenky Bushe často hořely v ulicích, po nástupu prvního černého amerického prezidenta Obamy už nejsou antiamerické protesty tak personifikované a tak bouřlivé.

 

Bushův odchod však paradoxně některým radikálním skupinám uškodil. Tahle po celém světě extrémně nepopulární figura pomáhala extrémistům nabírat nové členy a dostat na ulici více demonstrantů. To je nyní mnohem těžší. Každý chce dát Obamovi čas a příležitost, jeho aura neomylného vládce je zatím naprosto neporušena.

 

„Určitě tahle výměna znamená obtíže pro naše hnutí. Očekávání, co Obama udělá a vyřeší, jsou obrovská, protože je to nová tvář. My si ale stejně myslíme, že politiku příliš nezmění, nic se příliš nezmění,“ uvedl Altenir Santos z brazilské Revoluční komunistické strany.

 
Může levičáky otupit

Sociolog Zander Navarro z univerzity v britském Sussexu si myslí, že nový prezident může levici, zvláště její extrémní křídlo, otupit progresivními kroky. „Například pokud nalezne způsob, jak navázat alespoň jakýsi vztah s Kubou, nebo zmírní či odstraní ekonomickou blokádu, pak bude levice hodně paralyzovaná,“ poznamenal.

 

Ačkoliv se účastníci fóra shodovali, že Bush nebyl jen „čiročiré zlo a Obama jen samé dobro“, bylo patrné, že s novým prezidentem přišla naděje. Nyní se uvidí, jak dlouho vydrží, říkali účastníci světového setkání.

 

Světové sociální fórum je zajímavou směsicí lidí z různých koutů levicového křídla politiky. Najdete tu vedle sebe komunisty ostře brojící proti „americkému imperialismu“, na což mají i Češi nedobré vzpomínky, dále nejrůznější ochránce životního prostředí, ale i umírněné socialisty. Jde o alternativu k pravidelném fóru ve švýcarském Davosu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 152