Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: telegraph.co.uk

Novinka od tvůrce Rubikovy kostky

Po několik let měla Rubikova kostka zvláštní moc snad nad všemi vrstvami obyvatelstva. Její skládání bylo návykové až kouzelné. Lidé s ní strávili mnoho frustrací i zábavou vyplněných hodin.

Někteří na její řešení možná dodnes nepřišli. Každopádně, Rubikova kostka se stala nejprodávanějším hlavolamem všech dob. A to je v tomhle konkurenčním prostředí co říct.

Světový fenomén
Pochopitelně postupem času její kouzlo začalo opadat. Způsob řešení se rozšířil a na internetu je možné najít desetitisíce videí, ve kterých ji opravdoví fanatici skládají za necelých osm sekund. Světovým rekordem je sedm sekund.

To byla pro profesora Erna Rubika, po němž se kostka jmenuje, nová výzva. Rozhodl se, že vrhne na trh vylepšenou verzi hlavolamu. Ta bude nazvána Rubiks 360.

magazin.cz

Tahle věcička používá víceméně stejný princip jako Rubikova kostka. Na první pohled působí jednoduše, ale vězte, že pohybování a skládání plastových kuliček v průhledné kouli není nic snadného.

Podobný úspěch?
Podle původem maďarského profesora Rubika jde o jeden z nejlepších hlavolamů, jaký byl od doby Rubikovy kostky vytvořen. Využívá celé řady lidských smyslů a šponuje je na maximum.

Uvidíme, zda bude nový hlavolam podobně úspěšný jako Rubikova kostka. Té se celosvětově prodalo více než 350 miliónů kusů. Vyrobena byla již v roce 1974, avšak na maďarský trh se dostala poprvé až v roce 1980. A poté do celého světa.

Má pouze jedno správné řešení, ale je možné na ní vytvořit neuvěřitelných 43,252,003,274,489,856,000 kombinací.

Nejdelší dobu ji skládal zřejmě jistý Graham Parker. Alespoň se k tomu přiznal. Pětačtyřicetiletému dělníkovi to trvalo rovných 26 let. Co bezesných nocí s ní zažil. A teď bude mít pravděpodobně na dalších 26 let vystaráno s novým hlavolamem. A možná i více let...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 124