Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dítě s 12 prsty. Na rukou i nohou

Šest prstů na jedné ruce, šest na druhé. To samé na nohách. Všechny prsty funkční. Tak s takovou výbavou se narodilo jedno kalifornské mimino. O události informovala televize KTVU v San Francisku.

Dítě s polydactilií, tedy s větším počtem prstů po narození, nejsou neobvyklé, ale v případě Kamani Hubbarda jde přece jen o vzácnější úkaz. Všechny prsty jsou totiž zcela vyvinuté a dokonale funkční.

 

Matka dítěte uvedla, že při porodu si anomálie nikdo ani nevšiml. Když před třemi týdny rodila, vše se zdálo být v naprostém pořádku. „Sestřičky i doktoři, nikdo mi nic neřekl. Sdělili mi jen, že má tři kila a těší se dobrému zdraví. A to bylo všechno,“ řekla Miryoki Gross. „Nikdy jsem o ničem podobné neslyšela. Pořád mi to hlava nebere,“ doplnila.

magazin.cz

 

V rodině to bylo i dříve

Až otec Kris Hubbard zaznamenal nezvyklý počet prstů. Šest na každé končetině. Podobné případy se v rodině vyskytly již dříve, nikdy však prsty nebyly natolik vyvinuté jako tentokrát.

 

„Někteří příbuzní měli šest prstů, ale pouze na rukou. Na nohách nikdy, navíc prsty neměli tak dokonalé,“ prohlásil otec. On sám také měl šest prstů, ty nadbytečné mu v dětství lékaři odstranili.

magazin.cz

 
Co dokáže u piána?

Lékaři jsou dokonalým stavem všech šesti prstů na všech čtyřech končetinách ohromeni a nadšeni. Myslí si, že si Kamani se svými 24 prsty hravě poradí a rozhodně nebude neobvyklý počet prstů na překážku.

 

„Je to úžasná, nádherná variace téhle jinak znepokojující záležitosti,“ uvedl místní lékař Michael Treece. „Rozhodně bych ponechal všechny prsty na místě. Jen si představte, jak dokonalý pianista by se z něj třeba mohl stát,“ nadhodil.


magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 873