Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Google

Našel Google Earth bájnou Atlantidu?

Google Earth je stále populárnější program, díky kterému si můžete podrobně prohlédnout prakticky jakékoliv místo na zeměkouli.

Nález roku
Nedávno se navíc zaměřil i na oceány a v souvislosti s tím nyní velmi rozvířil hladinu diskuzí. Někdo dokonce tvrdí, že dokázal objevit bájnou Atlantidu, o níž ani nevíme, zda vůbec existovala.

Média světového věhlasu se zprávy hned chopila a div, že už jsme nepřepisovali dějiny. Nedaleko Kanárských ostrovů se skutečně objevil tajemný objekt – jakási síť silnic a ulic, jež měly odpovídat právě části Atlantidy.

Jedná se o nález zhruba 21 000 čtverečních kilometrů velký a při svém bloumání Google Earth ho našel inženýr Bernie Bamford, jehož do očí hned praštila ona pravidelnost a schéma, kterou musel vytvořit člověk.

magazin.cz

K nálezu se začali vyjadřovat také univerzitní profesoři, kteří hovořili o nápadné podobnosti s tím, co ve svých spisech popisoval antický filozof Platón.

Plané naděje
Právě on poprvé přišel s neuvěřitelně vyspělým a architektonicky úchvatným ostrovem, na němž se civilizace rozvíjela rychleji než jinde. Byl prý ale potrestán zemětřesením potopou za velkou chamtivost a zlovolnost místních lidí. Mělo se tak stát zhruba deset tisíc let před naším letopočtem.

Tato hypotéza rozdělila i vědeckou obec. Někteří odborníci nevěří, že by v takové době mohla žít tak vyspělá civilizace. Jiní se přiklání na Platónovu stranu a přichází s dosud nepříliš přesvědčivými důkazy o existenci Atlantidy. Google Earth by to mohl změnit.

Vzbuzené naděje se ale nakonec jeví jako plané. Šířící se nadšení utnul samotný Google, který prohlásil, že to není žádný objekt na mořském dně, nýbrž artefakt, který vznikl při sběru dat lodním sonarem.

Atlantida tak pravděpodobně stále zůstane v oblasti legend a bájí. Možná je to tak lepší.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 254