Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Daily Mail

Mučidlo na erekci a jiné kuriozity

Nepříjemný nástroj na zabránění polucí a masturbací, skleněné oči, krabička první záchrany z první světové války nebo Napoleonův kartáček na zuby. To jsou úžasné kousky z historie medicíny.

To je jen několik předmětů, jejichž fotografie byly uloženy na novou webovou stránku, která sleduje historický běh medicíny a všemožné její kuriozity.

magazin.cz

Jedná se o iniciativu Britského vědeckého muzea, které web doplnilo spoustou cenných informací, a to často o předmětech, které ani nejsou veřejně vystavovány – a tohle je tak jediná šance, jak si je prohlédnout.

magazin.cz

Najdou se tu opravdové raritky, jako například všechny možné protézy, ale třeba i zvláštní helmy, které měly skenovat lidský mozek. Nechybí ani zdravotnické výbavy řady polárních expedicí na Antarktidu, včetně té Scottovy.

magazin.cz

Opravdu nepříjemný pohled je přitom na zařízení, které mělo zabraňovat poluci či masturbaci a které bylo běžně využíváno ve Velké Británii v letech 1880-1920. Myšlenka byla taková, že v případě erekce se nástroj vyvoláním hrozné bolesti postará o nápravu.


Hodně zajímavá je také schránka obsahující zhruba osmdesát různých hlav. V roce 1831 ji vytvořil William Bally, přičemž má znázorňovat různé velikosti částí mozku a dokládat, že ovlivňují osobnost.

magazin.cz

Cenným kouskem virtuální výstavy je rovněž sanitka, kterou používali Napoleonovi vojáci. Samozřejmě je měla odvážet raněné z bojiště do polních nemocnic. Byla to opravdu velká, byť spartánská novinka. Do té doby si vojáci museli léčit zranění sami.

magazin.cz

Jak vidno, medicína nebyla vždy na tak skvělé úrovni, jako je dnes, nebo jak si myslím, že je vyspělá, i když se za čas může ukázat primitivní nebo dokonce mylná.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 162