Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Práce, ve kterých je alkohol povinností

Vytáhnout si v kanceláři flašku na stůl a po celý den hezky sjíždět štamprlata, to je představa spousty zaměstnanců – přiznejme si, že zejména těch mužských.

A právě proto je to v naprosté většině zaměstnání striktně zakázáno. Táhne z vás v práci? Tak to si asi budete rychle balit kufry, byť třeba v učitelském povolání je „usrkávání“ častější, než by se na první pohled zdálo.

Člověk ale může najít vysněný „džob“. Pro mnohé tedy takový, kde je alkoholem předmětem jeho činnosti. Netvrdíme, že se v těchto povoláních každý den opíjí pod obraz, ale už jen práce spolu s alkoholem v jedné místnosti je příjemná.

Sládek
No co si přát více než dennodenně pracovat s pivem? Pod sládkem si většina lidí představí pupkatého strejdu, který už má z pivařského hlediska leccos za sebou. Ovšem zrovna v našich končinách je spousta malých pivovarů, kde dělá sládky už takzvaná nová generace, tedy třicátníci či čtyřicátníci.

Navíc je mylné se domnívat, že sládek akorát pivo popíjí a na základě toho rozhoduje. Obvykle je nutné studium chemicky zaměřené vysoké školy. V popisu práce je potom dohlížení na pivovarnické procedury a občasné vymýšlení nových druhů piv, případně vylepšování těch stávajících. Ale pije se tu docela dost, ne že ne.

Someliér
Pod tímto názvem se neskrývá nic jiného než jakýsi „číšník přes víno“. Kdo příliš neholduje francouzským názvům, nechť zví, že je to ten týpek, co se v pěkné restauraci stará pouze o láhve těch nejvybranějších vín. Pravděpodobně nedorazí přímo k vám ke stolu, ale pokud budete mít k vínu detailnější otázky, je to on, kdo je zodpoví. Mimo jiné i díky tomu, že má „napito“.

Someliér je v kvalitnějších restauracích nenahraditelnou osobou. Například připravuje i vinný lístek na základě šéfkuchařova menu. Víno a jídlo zkrátka musí ladit, aby šlo o nezapomenutelný gastronomický zážitek. A vězte, že someliér ochutná opravdu mnohé, než něco odkývne.

Reportér nočního života
Noviny, magazíny a nejrůznější metropolitní publikace mají na svých výplatních páskách většinou někoho, kdo „dohlíží“ na noční život v daném městě. Bez přehánění – jeho prací je paření. Pravda, ráno si musí aspoň přibližně vzpomenout, jak večer probíhal, co doporučit a co ne, ale kolem a kolem stačí mít jen bujnou fantazii. Vysněná práce? Taky si to myslíme!

Barman
Je jasné, že není barman jako barman. Někteří (či některé) trpí úžasnou neschopností natočit byť jen pivo, ale jsou i tací, na kterých kvalitnější bar stojí. Ano, experti na míchání drinků. Kvalitní koktejl zkrátka nesestavíte bez pořádného ochutnávání. A vězte, že rozdíl mezi dobrým a špatným koktejlem či mixem pozná i laik.

Šéfkuchař
Každá hospoda stojí na šéfkuchaři. To samé platí i pro luxusnější podniky. A šéfkuchaři mají jak známo své manýry. Nebudeme zastírat, že někteří z nich při práci rádi popíjejí. A pokud jsou dobří, majitel lokálu jim to blahosklonně promine. Nehledě na to, že podobně jako someliér musí také kvalitní šéfkuchař mít přehled o prolnutí pevných a kapalných komodit určených k požívání.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 134