Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Stáří začíná už ve 27 letech

Staří lidé se často vymlouvají na svůj věk, když třeba někde zašantročí klíče, ujede jim vlak, případně vyjmenovávají deset jmen než se trefí do toho vašeho.

Jste staří?
Ale co to je vlastně stáří? Kdy začíná? A kdo se ještě může rozčilovat, když ho mládež v tramvaji (ne)pustí sednout?

Vědci přišli s hodně překvapivými závěry jednoho výzkumu zaměřeného na stárnutí. Tvrdí, že ono stárnutí začíná již relativně brzy, a to v sedmadvaceti letech. Tehdy si přitom většina lidí představuje, že je teprve na cestě k vrcholu svých sil a rozhodně nevěří, že už je za svým opravdovým zenitem.

Studie říká, že naše mentální schopnosti právě dosažením tohoto roku začínají povadat. Vrcholu přitom dosahují průměrně už v pouhých 22 letech.

Výzkum samozřejmě probíhal předpokládatelným způsobem. Zúčastnilo se ho na šest tisíc dobrovolníků mezi 18. a 60. rokem věku. Naprostá většina byla ve vynikajícím zdravotním stavu, navíc velmi dobře vzdělaná.

Zhoršení věkem
Všichni dostali stejný test, zaměřený na řešení vizuálních úloh, vybavování si slov, případně detailů z příběhu. Zkrátka něco jako běžný IQ test.

Výsledky ukázaly, že v devíti z dvanácti případů bylo nejlepších výsledků dosaženo ve věku 22 let. Prvním rokem, kdy se ukázal výraznější pokles, byla právě ta sedmadvacítka. Jednalo se přitom o znatelné ztráty na vizuální a prostorové představivosti.

Paměť se začala více zhoršovat až od 37 let a ostatní schopnosti zaznamenaly pád od 42 let věku. Je tu ale i dobrá zpráva. Talenty postavené na znalostech, případně jakémsi know-how, měly tendenci růst až do šedesátky.

Kdo tedy už např. patří mezi "důchodce"?

magazin.cz

Britney Spears

magazin.cz

Petra Němcová

magazin.cz

Kateřina Kristelová

magazin.cz

Lucie Borhyová

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 366