Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

A je to tu zase. Pilulka na hubnutí

V zahraniční se jí říká nehezky „fat controller“, tedy jakýsi hlídač tuku.

Ve skutečnosti ale může jít o vytouženou pilulku pro všechny notorické žrouty, kteří si nemohou pomoct, a než aby hubnuli, raději si smlsnou na dalším hamburgeru.

Na myších to funguje
Vědci v lidském těle objevili enzym, který rozhoduje o tom, zda bude zkonzumovaný tuk v těle převeden na energii (tedy spálen), nebo zda se v těle uloží, což samozřejmě znamená příbytek na váze.

A ona pilulka si právě s tímto enzymem dokáže pohrát v lidský prospěch a zajistit, tak, aby člověk mohl jíst, co hrdlo ráčí, aniž by se potom bál vstoupit na váhu, případně se podívat do zrcadla.

Pilulka byla už úspěšně otestována na myších, které disponují stejným enzymem jako lidé. Ať už byly krmeny jakkoliv, vždy se jim povedlo tuky spálit.

Stále platí: nepřejídat se
Myši účastníci se výzkumu navíc vykázaly další výhody: rapidně se jim snížilo riziko cukrovky při náročném zpracovávání cukru a měly o poznání nižší podíl špatného cholesterolu v krvi.

Lék by tak mohl být u lidí novou zbraní proti obezitě. Pilulka navíc pomáhá udržet tělo v dobré kondici.

Podobná medicína je ale stále roky vzdálená. Musí se totiž osekat od všech vedlejších efektů. Obezitologové proto lidem radí nečekat na zázrak – a raději se smířit s tím, že budou zaručeně hubnout, pokud budou méně jíst.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 121