Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Spodní prádlo, které můžete nosit týden

Kosmičtí vědci přišli s převratnou novinkou, i když je zatím určena jen mužům. Vymysleli trenky, které můžete bez převlékání nosit celý týden!

Unikátní řadu bezpachového spodního prádla vyvíjejí vědci v Japonsku. Jsou tak daleko, že první prototypy prádla se už testují. Na svůj pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici si je oblékl japonský kosmonaut Koichi Wakata.

Novinku v oblasti pánské módy, které se říká J-ware, mají na svědomí mozky z Japonské ženské university v Tokiu. Je navržena tak, že zabíjí bakterie, je schopna absorbovat vlhkost, izoluje tělo a rychle schne. Je také nehořlavá a antistatická.

Dobré zkušenosti
Koji Yanagawa z Japonské agentury pro výzkum vesmírného prostoru říká o Wakatovi: „Tyhle trenky může nosit déle než týden.“

Už před tím prádlo vyzkoušel japonský astronaut Takao Doi na své cestě v raketoplánu. „Ostatní astronauti se velice potili, ale on ne. Nemusel si věšet prádlo, aby mu uschlo,“ říká pan Yanagawa.

J-ware dokáže nahradit prakticky všechno oblečení, které potřebují kosmonauti ve vesmíru a které je nutné prát. Brát sebou velký náklad do vesmíru je velmi drahé, takže prádlo, které zůstane týdny čisté, je praktické a navíc se velmi ušetří.

Japonci plánují, že budou prádlo vyrábět i pro NASA a jiné vesmírné agentury, samozřejmě až bude výzkum hotov. Komerční využití je ale také na obzoru. Takže špindíry, těšte se!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 615