Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Amazon diskriminuje homosexuály?

Nejoblíbenější internetový obchod na světě Amazon čelí vážnému nařčení – prý otevřeně diskriminuje a cenzuruje homosexuály.

Nejoblíbenější internetový obchod na světě Amazon čelí vážnému nařčení – prý otevřeně diskriminuje a cenzuruje homosexuály.

Všechny gay a lesbické knihy pryč
Nařčení se zakládá na kontroverzním kroku, ke kterému se obchod nedávno odhodlal. Stáhnul totiž tisíce knih s homosexuálním příběhem ze svých žebříčků bestsellerů.

Knihy si tak na Amazonu stále můžete koupit, ovšem prakticky všechna interní upozornění na ně byla vymazána, takže abyste je v nabídce našli, potřebujete znát v podstatě jejich název nebo aspoň jméno autora.

Jedná se o práce všeho druhu, včetně slavných románů o gayích a lesbičkách z per populárních spisovatelů Jamese Baldwina, Annie Proulx nebo Gore Vidala.

Amazon tvrdí, že tato díla obsahovala „prvky výhradně pro dospělé“. To se ale nelíbí tisícům lidí – a nejenom homosexuálům, kteří obchod bombardují dopisy, ve kterých žádají o nápravu, tedy návrat k původnímu stavu.

Snaha o nápravu
Cenzurované vyhledávání a žebříčky totiž hází do jednoho pytle jak opravdu pornografické (a to nejen homosexuální) publikace i tituly, ve kterých je homosexualita vykreslena jen jako určitá forma mezilidského vztahu.

V tomto případě bezesporu platí pořekadlo „sejde z očí, sejde z mysli“. Prodeje nepropagovaných knih pro dospělé se totiž prodá několikanásobně méně, než kdyby byly propagované jako všechny ostatní knihy.

Na druhou stranu, těžko se dá Amazon podezřívat z toho, že postupuje vysloveně proti homosexuálům. Tento kontroverzní krok je spíše výsledkem přehnané snahy zavděčit se politikům a náhodou neudělat nějaký přehmat proti dnes tak adorované a zdůrazňované „rodinné politice“.

Ostatně, Amazon už na základě kritiky ustupuje a u řady knih, které šmahem hodil do jedné škatulky, zjemňuje „rating“ a vrací je tak do běžného konkurenčního prostředí.

Dokonce přišel s prohlášením, že se jednalo o technologickou chybu v databázi a samozřejmě doplnil, že jí nebyly dotčeny jen knihy s homosexuální tematikou. Trochu to ale připomíná zoufalou snahu vyžehlit nepříjemný skandál.

Takové postupy se totiž v dnešní liberální společnosti opravdu nenosí a Amazonu by z nich mohly plynout problémy, například v podobě bojkotu obchodu nejen homosexuálními zákazníky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 106