Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Brzy těhotná, brzy obézní

Předčasně těhotným dívkám hrozí obezita. Další důvod, proč s těhotenstvím nespěchat.

Těhotenství a péče o miminko mají velký vliv na tělesnou hmotnost, nicméně u adolescentních dívek je riziko, že ztloustnou, výrazně vyšší.

"Dospívání je kritickým obdobím, kdy se může rozhodovat, jestli člověk bude později tlustý," vysvětluje Dr. Erica P. Gunderson ze švédského institutu Karolinska.

Spolu se svým týmem sledovala deset let dívky, kterým bylo na počátku studie 9 až 10 let. Ukázalo se, že 17 procent z nich porodilo mezi 15. a 19. rokem, čtyři procenta měla dokonce více než jednoho potomka, 10 procent otěhotnělo, ale neměly děti.

I problémy se srdcem
Z 983 Afroameričanek přitom přišlo do jiného stavu 43 procent oproti 19 procentům z 907 bělošek. Jak černošky, tak bílé ženy, které porodily jedno nebo více dětí v nedospělém věku, trpěly nadváhou a vyšším poměrem tělesného tuku než jejich vrstevnice.

Gunderson proto varuje: "Zvýšené ukládání tuku během dospívání je signálem k nástupu obezity v dospělosti a s tím spojeným potížím s produkcí inzulínu a s krevním tlakem."

Zároveň poznamenává, že ženy, které rodily před dvacátým rokem věku, častěji trpí srdečními nemocemi.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 107