Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pavouk / foto: Shutterstock

Superpevná pavoučí síť pro vaše kosti

Pavoučí sítě jsou unikátním materiálem. Samy o sobě jsou pevnější a lehčí než železo. Vědci je nyní navíc udělali ještě pevnější.

Třikrát pevnější
Skupině inženýrů se podařilo vytvořit speciální pavoučí síť, která je třikrát pevnější než ta klasická – už tak hodně tuhá. Povedlo se to díky tomu, že do sítě namíchali kousky kovu.

Tato technika nevznikla jen tak pro zábavu. Může výrazně pomoct při výrobě textilních a medicínských materiálů. Například umělých kostí nebo šlach.

„Mohlo by to být velice prospěšné pro chirurgické operace,“ tvrdí Seung Mo Lee, jeden z týmu, který na objevu pracoval při německém Max Planckově institutu v Německu.

Vědci své výsledky publikovali v prestižním magazínu Science a přiznali, že pavoučí sítě vyztužily mikrokousíčky zinku, titania a hliníku. Tak je pavoučí síť o poznání odolnější vůči deformaci.

V těle hmyzu je kov
Nedošlo však jen k vyztužení, ale i ke zvláštnímu procesu, díky kterému se kovy s pavoučí sítí jakoby promíchaly.

Doktor Lee prozradil, že další fáze výzkumu se budou věnovat implementaci jiných materiálů, jako například umělého polymeru typu teflonu.

Myšlenka byla inspirována objevem, že v těle řady hmyzích druhů byly nalezeny stopy po kovech.

Problematická je ale i samotná produkce pavoučích sítí. Pavouci se totiž v zajetí požírají, namísto aby vyráběli sítě. Proto se sítě vytvářejí složitými procesy uměle. Jedná se totiž skutečně o látku, která má unikátní charakteristiky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 108