Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Google umožní poznat planety a hvězdy

Amatérští hvězdáři nebo jen milovníci noční oblohy již brzy dostanou od internetového molochu Google pěkný dárek.

Stačí foťák a GPS
Díky novému software budou schopni jednoduše poznávat planety a hvězdy, tak jak jim je nabídne pohled na noční oblohu.

Jak? Samozřejmě s využitím mobilního telefonu! Google pracuje na programu, který dokáže identifikovat vzdálené planety a galaxie jen na základě zaslané fotografie z mobilu.

Jde o další rozšíření oblíbené aplikace Google Earth. Update jménem Star Droid využije do mobilů zabudovaných GPS přijímačů. Ty už jsou dnes v téměř všech nových přístrojích, a tak je možné zjistit pozici dotyčného a na základě toho ji konfrontovat s hvězdnou mapou.

Program pak na obrázek automaticky přidá dostupná jména všech viditelných objektů na obloze.

Poznávání vesmíru
„Spousta lidí se opravdu zajímá o hvězdy a noční oblohu. Obáváme se však, že to není podloženo příliš velkými znalostmi,“ řekla Carolin Crawford z hvězdářského institutu univerzity v Cambridge.

„Tahle inovace by jim v jejich nadšení rozhodně mohla pomoct. Bude zajímavé sledovat, kolik toho takový mobilní foťák dokáže zabrat.“

Je pravdou, že zejména ve městech se možnost vidět opravdu pěknou noční oblohu snížila s intenzivním pouličním osvětlením a zvýšeným znečištěním.

Uvidíme, co s tím Google dokáže udělat. Vývojáři programu tvrdí, že aplikace dokáže určit i vzdálenost vesmírných objektů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 51