Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Hodně ujeté policejní opatření

Jen se tak procházíte po ulici, když v tu chvíli kolem vás sebevědomě projde svalnatý týpek ověšený zlatými železy. Možná pojmete určité podezření, ale maximálně byste zavolali módní policii.

Jednoduché udání
Nicméně ve Velké Británii byste od nynějška měli zavolat policii klasickou. Velmi zvláštní projekt se rozjíždí v městečku Gloucestershire.

Pořádkové síly tu vyzývají obyčejné občany, aby reportovali, tedy udávali podezřelé lidi. Tedy takové, kteří z nevysvětlitelného důvodu dávají na odiv své bohatství, ať už právě velmi drahými outfity, nebo podezřelým rozhazováním v obchodech.

Logika věci je následující: jak si může poměrně chudě vypadající člověk dovolit tak velké nákupy? Nebo: tenhle vypadá podezřele a navíc nosí drahé věci!

A co z toho plyne? No přeci, že si na to nikdy nemohl vydělat legální cestou, a tím pádem jde o kriminálníka, který peníze nabyl například obchodem s drogami či loupežemi. Vždyť za hospodářské krize se má dobře málokdo.

Těžké rozlišování

Tedy jasný důvod k přivolání policie a prošetření dotyčného. Těžko říct, jací lidé žijí v Gloucestershire, ale v České republice, kde pro mnoho lidí bohatství rovná se krádež, by se to udáními jen hemžilo, oblečení neoblečení, nákupy nenákupy.

V anglickém městě se domnívají, že takto sníží kriminalitu. Početní kritici tohoto postupu však namítají, že by se měli snažit potírat skutečnou kriminalitu a neobtěžovat lidi takto ujetými opatřeními.

Je navíc otázkou, zda běžný člověk má dostatečný úsudek na to, aby dokázal mezi běžnými lidmi poznat kriminálníka na základě jeho vnějšího vystupování. Existuje přece řada extravagantních boháčů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 115