Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mona Lisa / foto: Shutterstock

Slavná Mona Lisa nahoře bez?!

Obraz Mony Lisy zná asi každý, ale věděli jste, že existuje také jeho nahá verze?

Má stejně složené ruce do klína a nechybí ani popraskaná glazura, ale přeci jen je na tomhle obrazu Mony Lisy něco jinak – je totiž nahá.

Obraz byl původně připsán Leonardovi Da Vincimu, který je autorem slavného originálu Mony Lisy, ale experti se v poslední době spíše přiklánějí k názoru, že nahou verzi renesanční mistr nenamaloval.

Polonahý portrét se stal největším tahákem italské výstavy, která vzdává hold středověkému géniovi.

Nahý obraz patří neapolskému vyslanci ve Vatikánu kardinálovi Josephu Feschovi. Více než století se zůstával ukrytý zrakům veřejnosti za zdmi jeho soukromé knihovny, než byl znovu objeven.

magazin.cz
magazin.cz

Zdá se neodiskutovatelné, že byl inspirován Monou Lisou, kterou maloval Da Vinci někdy po roce 1500, jež je vystavena v galerii Louvre v Paříži.

„Čelní pohled, posazení rukou, prostorové uspořádání krajiny se sloupy po stranách, jasně ukazují na spojení s tématem Mony Lisy,“ řekl ředitel muzea Alessandro Vezzosi.

Specialista na Da Vinciho dílo Carlo Pedretti říká: „Myslím, že se to velmi blíží tomu, jak by asi pojal Da Vinci nahou Monu Lisu.“

Na výstavě, která otevírá o víkendu a potrvá do konce září, najdete více než 5 tisíc děl vzniklých během půl tisíciletí, které byly inspirovány Monou Lisou, ať jde o obrazy, sochy nebo zpracování za pomoci moderních technologií. Výstava se koná v Museo Ideale in Vinci nedaleko Florencie, kde se Da Vinci roku 1452 narodil.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 369