Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Nejznámější filmové zbraně

Udělat opravdu dobrý akční film není jednoduché.

Je třeba dodržet celou řadu postupů a zakomponovat určité položky, jež si každý tvůrce kvalitních filmů dobře hlídá. Jednu přísadu ale není těžké odhalit. Zejména kultovní „střílečky“ se neobejdou bez pořádných kvérů!

Jistě, nejde nutně o nejlepší zbraně, které byly kdy ve filmu použity. Vybrali jsme ty, jež z nějakého důvodu vyčnívají a správně koření filmový zážitek.

.44 Magnum Smith & Wesson Model 29

Skvělá filmová zbraň nemusí na první pohled budit pozornost. Měla by ale přinejmenším budit respekt v rukou svého držitele. A to tahle pistole, svého času nejsilnější na světě, jednoznačně plnila v kombinaci s Drsným Harrym, ztělesněným Clintem Eastwoodem. Co legendárních hlášek padlo ve spojení s tímhle kvérem!



M16 s granátometem
Zjizvená tvář (Scarface) je jedním z nejlepších akčních filmů všech dob, a to i díky scéně s puškou M16 vybavenou granátometem, kterou Tony Montana v adrenalinových okamžicích uvádí na scénu slovy „pozdravte mého malého přítele“, načež neváhá vypálit granát do dveří, za nimiž stojí nepřátelé.



Phaser
Ať už patříte k „trekkies“ nebo ne, jedno musíte uznat – Star Trek je filmový fenomén, který přežil desítky let až do dnešních dní. Vždyť nedávno byl uveden nový snímek, kde se zbraň známá jako „phaser“ představila znovu. A ačkoliv se fandové Star Treku přou o nejlepší kvér svého univerza, tenhle znají opravdu všichni.



Ramenní kanón Predátora
Snímek Predátor s Arnoldem Schwarzeneggerem z roku 1987 představil spoustu bláznivých a skvělých zbraní. Třeba rotační kulomet do ruky nebo smrtící Predátorovy čepele. Ale možná nejlepší pomůckou byl kanón usazený na Predátorově rameni. Ten není třeba držet, sám si hledá cíle a je tak velkým pomocníkem pro krytí.



Místo kytary zbraně
Tady nejde ani tak o jednu zbraň, jako spíše vlastní scénu. Celá takzvaná „Mexiko trilogie“ zahájená Desperátem, je zbraněmi přímo nabitá. Ovšem akční orchestr, který rozjede El Mariachi s tradičním trikem zbraní ukrytých v pouzdře na kytaru, patří k nejpamětihodnějším scénám nejen této série, ale i žánru akčních filmů jako akového.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 157