Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nadávejte. Pomůže to od bolesti

I ti nejmírnější z nejmírnějších si občas pěkně zaklejí a zanadávají, když je přepadne náhlá a nečekaná bolest, například když si na nohu pustí kladivo. A zdá se, že to není vůbec od věci. Naopak – taková nadávka může p

Nadávání pomáhá
Zkrátka ideální výmluva pro občasné vypuštění sprostého slova z úst. Vědcům se navíc podařilo dokázat, že jde o fakt i z odborného hlediska. Intenzivní bolest se dá utlumit až o padesát procent v případě klení a nadávání.

Celá záležitost byla potvrzena testem čtyřiašedesáti studentů, kteří dostali za úkol ponořit ruku do nepříjemně ledové vody, což po chvíli jednoznačně vzbuzuje bolestivé pocity.

Velké rozdíly
Nejprve jim bylo dovoleno opakovat sprosté slovo podle jejich výběru a poté si test zopakovali, tentokrát ale opakujíce slovo popisující stůl.

Zatímco při nadávání studenti dokázali udržet ruku ve vodě v průměru po dobu dvou minut, s neutrálním slovem to vydrželi pouze minutu a patnáct sekund.

Vědci se domnívají, že sprosté slovo funguje jako jakýsi spínač pro tělo. Vyvolává odhodlání, agresivitu a také dává průchod úlevě před nepříjemným pocitem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 144