Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lékařské vyšetření / foto: sxc.hu

Potravinářské barvivo může léčit

Jde o ingredienci, která obvykle spíše vzbuzuje podezření a čas od času se objeví znepokojující zpráva, která podezření potvrzuje na základě faktů.

Nejrůznější potravinářská barviva jsou zkrátka synonymem pro chemii v jídle. A ta není považována za kdovíjak přínosnou.

Velký přínos
Nový výzkum ale překvapivě ukázal, že určitý, a ne zrovna malý přínos, potravinářská barviva mají.

Vědci zjistili, že modré potravinářské barvivo, obsažené například v bonbónech M&M, může pomoct pacientům se zraněními páteře.

Modrá barva totiž dokáže zabránit v aktivaci chemickému prvku, který z menšího zranění může udělat velký problém, a to podporou zánětů a ničením buněk.

Má však svou cenu
Toto takzvané sekundární zranění páteře může být ještě horší než primární. Proto by byla nová vlastnost modrého barviva skutečně velkým objevem.

Jenže je tu malý problém. Když se celá věc testovala na krysách, sice se skutečně ukázalo, že se jim zranění hojí lépe, ovšem jejich kůže zmodrala.

Zároveň je třeba modré barvivo aplikovat do patnácti minut po zranění, a to nitrožilně. Jak vidno, bude ještě třeba provést řadu testů a co možná nejvíce eliminovat vedlejší efekty. Jinak bychom totiž mohli zmodrat!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 16