Nejrůznější potravinářská barviva jsou zkrátka synonymem pro chemii v jídle. A ta není považována za kdovíjak přínosnou.
Velký přínos
Nový výzkum ale překvapivě ukázal, že určitý, a ne zrovna malý přínos, potravinářská barviva mají.
Vědci zjistili, že modré potravinářské barvivo, obsažené například v bonbónech M&M, může pomoct pacientům se zraněními páteře.
Modrá barva totiž dokáže zabránit v aktivaci chemickému prvku, který z menšího zranění může udělat velký problém, a to podporou zánětů a ničením buněk.
Má však svou cenu
Toto takzvané sekundární zranění páteře může být ještě horší než primární. Proto by byla nová vlastnost modrého barviva skutečně velkým objevem.
Jenže je tu malý problém. Když se celá věc testovala na krysách, sice se skutečně ukázalo, že se jim zranění hojí lépe, ovšem jejich kůže zmodrala.
Zároveň je třeba modré barvivo aplikovat do patnácti minut po zranění, a to nitrožilně. Jak vidno, bude ještě třeba provést řadu testů a co možná nejvíce eliminovat vedlejší efekty. Jinak bychom totiž mohli zmodrat!
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 16