Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Veselé ženy žijí lépe a déle!

Humor a optimismus je kořením života, praví lidová moudrost a teď je to ověřené i vědecky.

Optimismus snižuje riziko srdečních chorob a prodlužuje život. Nová studie amerických vědců prokázala, že to platí pro ženy. Dřívější studie to už prokázala u mužů.

Nový výzkum zveřejněný v listu Circulation zahrnul bezmála 100 000 žen. Ukázalo se, že pesimismus je spojován s vyšším cholesterolem a krevním tlakem. Pokud se vezmou do úvahy všechny možné další faktory, zdá se, že přístup k životu ovlivňuje naše zdraví.

Optimistky mají o 9 procent menší riziko, že se u nich rozvine srdeční choroba, a o 14 procent nižší risk, že během osmi let zemřou. Cynické ženy, které zaujímají vůči světu nepřátelský postoj, nebo jsou obecně nedůvěřivé, mají naopak o 16 procent větší riziko, že během osmi let zemřou.

Mají se víc rády
Podle BBC je jedno možné vysvětlení, že se totiž optimisté lépe vyrovnávají s nepřízní osudu a možná se o sebe třeba v případě nemoci lépe starají. Také se ale ukázalo, že optimistky více cvičí a jsou štíhlejší, než jejich cyničtější souputnice.

"Většina našich výsledků ukazuje, že výrazné a dlouhodobé negativní postoje jsou zdraví nebezpečné," říká dr. Hilary Tindle, docent lékařství na University of Pittsburgh v Pennsylvánii.

"Víme, že negativní emoce mohou do těla vypouštět chemické sloučeniny, které zvyšují riziko srdečních chorob, ale ještě přesně nerozumíme tomu, proč to tak je. Optimismus a pesimismus mohou být spojeny s různých chováním jako je například kouření nebo špatné stravovací návyky, a to má také vliv na zdraví srdce," dodává mluvčí Britské nadace pro zdraví srdce.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 98