Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Záchod u cesty / foto: sxc.hu

Fuj! Nejhnusnější toalety? U nás v Česku!

Znáte české veřejné záchodky? Originální čichový vjem zabije váš nos...

Během posledních pěti dnů jsem měl příležitost navštívit záchodky na třech odpočívadlech a čerpacích stanicích našich dálnic. Normálně by to za komentář zřejmě nestálo, ale byly to záchodky renomovaných společností Agip a Shell. To vám byl zážitek, který mi připomněl cosi, co znám ještě z dětství…

Jakou má nos paměť?
Nebudu to protahovat a netuším, jakou máte čichovou paměť, ale já zjistil, že značnou. Jsem možná trochu starší ročník než čtenáři Magazínu, ale věřím, že i mezi nimi se najdou někteří se stejnými nebo podobnými vzpomínkami.

Při vstupu do umýváren na benzínce se ve mně přímo ozvaly tamtamy dětství. Přiznám se, že jsem okamžitě za nejbližším rohem nebo přímo v kójce s toaletou očekával orangutana a pár šimpanzů. Ten odér byl zcela určitý a dnes, po modernizaci pavilonů, už není cítit ani v ZOO.

Vzpomínáte na něj? Takový ten těžký vlhký vzduch prosycený pomočenou slámou? Vždyť se dokonce i vžilo označení „smrad jako ve vopičárně“. A přesně tohle u Shellů na D1 a u Agipů na D5 měli.

Kudy tudy do Evropy?
Pokud se pach spojí s tak příjemnou vzpomínkou, jako je návštěva pavilonu opic v půli 80. let, je to k přežití. Jestli ale situaci zařadíme do kontextu Evropské Unie, jejích přísných řádů a předpisů a nota bene ještě 21. století v západní Evropě, kam se tak hrdě snažíme za každou cenu patřit, je to dost bída.

Ano, samozřejmě, že je krize, ale pochybuji, že zrovna tyto velké firmy mají při svém obratu na rušných dálnicích zapotřebí šetřit minimálně na osvěžovačích vzduchu, o uklízečkách ani nemluvě. Bylo to jedním slovem tristní, a to ani nekomentuji stav podlah a toalet.

Podle stavu WC se pozná vyspělá společnost...
Shodou okolností se k tématu objevil i článek v médiích o tom, že naše odpočívadla kolem dálnic patří k těm nejhorším z celé Evropy. Pokud bychom se chtěli utěšovat, že to není tak hrozné, můžeme konstatovat, že podobně hnusné hajzlíky mají ještě na Slovensku a ve Španělsku.

Nevím, jak vy, ale já bych očekával na čerpacích stanicích alespoň trochu komfortu, když už ne rovnou luxus, na který si Shell určitě vydělá. A pokud už není možné zainventovat do osvěžovačů vzduchu, přimlouval bych se za pořízení nějakého toho lidoopa, ať už má onen osobitý odér nějaké opodstatnění.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 83