Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
JLA / foto: Freewebs.com

Superhrdinové z reálného světa

Lidé se rádi baví příběhy o nadpřirozeně nadaných lidech. Právě proto čtou komiksy a sledují všechny ty filmy se Spider-manem či Supermanem.

Velkou oblibu si v posledních letech získal také seriál Hrdinové (Heroes), který je založen právě na vcelku obyčejných lidech, kteří v sobě objeví superschopnosti.

Dalo by se přitom říct, že byl natočen podle skutečných událostí. Ne snad doslova. Chceme tím jen říct, že lidé s neuvěřitelnými schopnostmi skutečně existují.

Geniální mozek
Jsou géniové a géniové. Někteří po dlouhém a drsném bádání konečně něco objeví a jsou oslavováni. Někteří se jako géniové narodí a nemohou s tím nic udělat. Do druhé škatulky spadá Paul Tammet – autista, kterému nedělají problémy sebesložitější matematické kalkulace, má úžasnou sekvenční paměť a přirozenou schopnost učit se jazyky.

Jak říká, v jeho mysli má každé číslo do 10 000 svou vlastní barvu a tvar. Mozek ho tak nebere jako číslo, nýbrž jako určitý objekt. Kalkulace jsou tak v jeho podání vytvářením jakéhosi prostředí.

Tammet drží řadu matematických rekordů a plynule mluví mnoha jazyky, včetně angličtiny, němčiny, estonštiny, litevštiny, rumunštiny, finštiny, španělštiny, velštiny, islandštiny či esperanta.

Islandštinu se naučil jen proto, aby mohl na jednom televizním kanálu ukázat svou genialitu. Dostal za úkol si ji osvojit za jeden týden. O sedm dní později už plynule konverzoval na obrazovce.


Vidění ultrazvukem
Ben Underwood je slepý. Kvůli rakovině přišel o obě oči. Ale přesto hraje basketbal, jezdí na kole a dělá spoustu dalších činností jakoby byl normální. Jak je to možné?

Ben se zkrátka naučil využívat zvuku k tomu, aby „viděl“. Na základě ozvěny a zvuků odrážejících se od objektů bezpečně pozná, kde se nachází a jak vypadá jeho okolí. Pro pohyb nepotřebuje psa a dokonce ani ruce.


Gumový muž
Říká si „rubberboy“ (gumový chlapec) a je držitelem několik Guinessových rekordů. Jak jinak než spojených s tělesnou flexibilitou. Zdá se totiž, že v tomto ohledu Daniela Browning-Smithe nikdo nepřekoná. Jen se podívejte, co dokáže. Jeho ohebnost se totiž vysvětluje opravdu těžko a ještě hůře se chápe.

Mistr „sněz to všechno“
Michael Lotito je francouzským bavičem, který spoléhá na svou schopnost sníst úplně všechno. A teď nemyslíme nějaké zkažené jídlo, ale kovy, gumy, dřevo, sklo nebo dokonce celé předměty jako kola, televize. Spořádal dokonce i Cessnu 150. To mu trvalo pouhé dva roky – začal léta páně 1978 a skončil 1980. Nakonec, podívejte se na video.

Zuby jako ze železa
30. srpna 2007, na padesáté výročí nezávislosti státu Malajsie se Rathakrisnan Velu rozhodl překonat svůj vlastní rekord. Pouze zuby utáhl lokomotivu s šesti vagóny vážící 297,1 tuny na vzdálenost 2,8 metru. Techniku koncentrace veškeré síly do jediné části těla se naučil ve čtrnácti letech od indického guru.

Na další superhrdiny se podíváme příště.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 78